GENIJE IZ TUTINA NAJBOLJI ĐAK U 100 GODINA Srbijo, Zapamti Ime Ovog Dečaka, Pobeđuje NA SVIM ŠKOLSKIM TAKMIČENJIMA

Zanimljivosti

GENIJE IZ TUTINA NAJBOLJI ĐAK U 100 GODINA Srbijo, Zapamti Ime Ovog Dečaka, Pobeđuje NA SVIM ŠKOLSKIM TAKMIČENJIMA

Pobednik u znanju, skromni dečak koji je na putu da postane genije, Mehmed Čalaković je u stogodišnjici osnovne škole „Rifat Burdžović Tršo“u Tutinu , proglašen kao najbolji učenik. Od trećeg razreda učestvuje na školskim takmičenjima iz matematike, geografije, hemije i bosanskog jezika.

Ove godine je, kao učenik sedmog razreda, na opštinskim i regionalnim takmičenjima osvojio prva mesta iz svih predmeta na kojima je učestvovao. Na republičkim takmičenjima, među hiljade svojih vršnjaka u Srbiji, bio je najbolji iz hemije, osvojio drugo mesto iz geografije i treću nagradu iz matematike.

Mehmed ističe da je sve ove uspeh postigao radom i zalaganjem, uz pomoć svojih nastavnika, posebno roditelja.

“Pripremao sam se, kontinuirano sa svojim nastavnicima, profesorima i roditeljima. Tim trudom i radom sam uspeo da postignem ovaj rezultat. Na takmičenja sam počeo da idem od trećeg razreda, tada me povela učiteljica Ajša Ukić i od tada se stalno pripremam za takmičenja. Znači da se radom i trudom može sve postići i da treba da što više želimo da postignemo neke stvari i, uspećemo nekada“, kaže Mehmed.

Ima veliku podršku majke i oca
Podjednako mu idu prirodne i društvene nauke i kaže da svaka za sebe ima svoj smisao. Otac je stalno uz njega kada učestvuje na takmičenjima po drugim gradovima, a majka ga posebno priprema, traži mu zadatke i proverava znanja.

“Oni su uvijek bili tu uz mene i moja najveća podrška. Da, najviše sam sa njom radio i hvala joj“, kaže Mehmed i kaže da još nije odlučio šta će da bude kad odraste.

Odlučiće to, ističe, kada bude trebalo.

Kao i sva druga deca ima vremena za druženje, sport, igru i zabavu. Na internetu i sa mobilnim telefonom provodi dnevno oko sat. Vršnjacima poručuje da za znanje uvek ima vremena i da je trud ključ uspeha.

“Trudite se i uspećete u onome što želite“, poručio je. Drugari iz razreda su ponosni na njega, kažu da uvek uskoči i pomogne u rešavanju zadataka.

Škola ima velike uspehe
Za 32 učenika škole Rifat Burdžović Tršo koji su zajedno sa Mehmedom učestvovali na školskim takmičenjima je povodom njihovog uspeha priređena i mala svečanost. Direktor škole, Nazim Halilović ističe da ova škola tradicionalno ima uspešne učenika, bez obzira što nema posebnih kabineta i savremenih uslova za nastavu. Prvi je put da imaju učenika koji iz tri oblasti na nivou republike postiže vrhunske rezultate, prošle godine su imali učenicu koja je bila najbolja iz engleskog i njemačkog jezika. (Snews)