Medvjedi se probudili, traže hranu u blizini sela

Zanimljivosti

Medvjedi se probudili, traže hranu u blizini sela

Grupu planinara iz Sanskog Mosta prestrašili su protekle nedjelje tragovi odraslog medvjeda na padinama planine Mulež, u neposrednoj blizini sela Podovi, petnaestak kilometara od ovoga grada.

Planinari su se iznenadili kada su u snijegu ugledali tragove velikih medvjeđih šapa, a prateći njegov trag naišli su i na svjež izmet.

Prisustvo medvjeda zabilježeno je i na obroncima planine Grmeč, te u neposrednoj blizini nekoliko podgrmečkih sela, pa se pretpostavlja kako su medvjedi u potrazi za hranom.

Predsjednik Lovačkog društva “Sana” Senad Kljajić kaže kako su medvjede iz njihovih jazbina i zimskog sna vjerovatno izmamile neuobičajeno tople vremenske prilike koje su vladale u proteklim sedmicama.

Prema njegovim riječima, može se dogoditi da medvjedi napadnu stoku ili domaće životinje, ali da u blisko vrijeme nije evidentiran niti jedan slučaj gdje bi nasrnuo na čovjeka.

“Naši medvjedi su prilično miroljubivi i zaziru od čovjeka, pa bježe čim dožive neki bliski susret s njim. Izuzetak mogu biti jedino situacije kada naiđete na medvjedicu s mladima, koja može biti agresivna jer se brine o svojim medvjedićima. U najvećem broju slučajeva, medvjedi će pobjeći prestrašeni galamom i susretom sa čovjekom”, kaže Kljajić.

Prema njegovim riječima, brojno stanje, kada su u pitanju ove životinje, značajno se povećalo u posljednje vrijeme, pa su procjene da samo na području kojim gazduje Lovačko društvo “Sana” obitava više od pedeset medvjeda.

U ovom društvu kažu kako se i dalje radi o strogo zaštićenoj životinji, čiji se nelegalni odstrel rigorozno kažnjava. Medvjedi su zakonom zaštićeni jer se brojno stanje ove divljači u posljednjim desetljećima neprestano smanjivalo.

Iako je uvriježena predstava o tome da oni tokom zime spavaju dubokim snom, lovci kažu kako je to samo djelimično tačno. Stariji i iskusniji medvjedi obično ulaze pripremljeniji u zimski san i najduže ostaju u njemu.

Teže je mladim i neiskusnim medvjedima, koji se ne pripreme dobro za dugi period bez hrane, pa se zimi često bude i odlaze u potragu za njom. Tome u posljednje vrijeme pogoduju i klimatski uslovi, odnosno duži vremenski periodi tokom zime kada nema snijega. Izvor:  Nezavisne