Ovo su najstariji gradovi u Evropi: Jedan neprekidno naseljen najmanje 6.000 godina

Svijet

Ovo su najstariji gradovi u Evropi: Jedan neprekidno naseljen najmanje 6.000 godina

Iako se većina od 10 najstarijih evropskih gradova nalazi na tlu Grčke, ipak je zvanično najstariji grad u Evropi u drugoj državi

Mnoge veće i manje gradove širom Evrope odlikuju bogata i duga historija i kultura.

Iako se većina od 10 najstarijih evropskih gradova nalazi na tlu Grčke, ipak je zvanično najstariji grad u Evropi u drugoj državi.

Neki od tih gradova danas važe za popularne turističke destinacije.

Plovdiv, Bugarska
Zvanično najstariji grad u Evropi nalazi se u istorijskoj regiji Trakija i smatra se da je osnovan 6.000 godine pre Hrista, navodi “Oldest”.

U gradu koji se prostire na nešto više od 100 kvadratnih kilometara živi oko 350.000 stanovnika, odnosno 675.000 u širem gradskom području, podaci su iz 2018. godine.

Smatra se da je današnji bugarski grad Plovdiv neprekidno naseljen najmanje 6.000 godina. Otkriveni materijalni ostaci na širem području grada pokazuju da su ljudske naseobine tu postojale čak više od 8.000 godina.

Danas je značajno saobraćajno čvorište, ali i važan privredni, kulturni i obrazovni centar zemlje. Osvajali su ga mnogi narodi, koji su ostavili značajnog traga.

Antičko rimsko pozorište, izgrađeno prije više od 2.000 godina, jedna je od najpoznatijih znamenitosti grada.

Argos, Grčka
Jedan je od prvih polisa Antičke Grčke, a zahvaljujući arheološkim otkrićima u blizini podnožja brda Aspida, utvrđeno je da je područje kontinuirano naseljeno od perioda kasnog neolita, odnosno od najmanje 5.000 godine prije nove ere.

U vrijeme postojanja mikenske civilizacije, Argos je bio njen centar. Kasnije je bio značajan i tokom helenskog i rimskog perioda hitorije, da bi ga tokom četvrtog vijeka uništili Vizigoti.

Danas je grad jedan od značajnih centara juga Grčke. Zanimljivo je da naziv grada vodi porijeklo od sina vrhovnog boga Zevsa i Niobe, Argosa. Izvor:  Avaz