OVAJ SIMPTOM NE SMIJETE IGNORISATI: Crvenilo očiju može da bude PRVI ZNAK OVE BOLESTI!

Zdravlje

OVAJ SIMPTOM NE SMIJETE IGNORISATI: Crvenilo očiju može da bude PRVI ZNAK OVE BOLESTI!

Istraživanjem je dokazano da suhe i crvene oči mogu da budu prvi znak obolijevanja od reumatoidnog artritisa. Reumatoidni artritis je hronično zapaljensko reumatsko oboljenje koje prije svega zahvata zglobove, ali ne retko i unutrašnje organe, nervni sistem i kožu. Spada u grupu tzv. sistemskih bolesti vezivnog tkiva.

Ova vrsta artritisa stvara oštećenja u suznim žlijezdama, što sprječava održavanje prirodne vlažnosti oka. Oči uglavnom postaju suhe, a najgori oblik iritacije se javlja na kraju dana. Usljed nedostatka očnog sekreta, razvija se crvenilo.

Evo kako ćete prepoznati razliku između iritacije i reumatoidnog artritisa:

Ako crvenilo prate bolovi u zglobovima i iznenadan gubitak težine, onda je vjerovatnoća da bolujete od reumatoidnog artritisa veća. Ako primijetite ove simptome, najbolje bi bilo da se što prije obratite ljekaru, jer ove promjene mogu znatno da oštete rožnjaču i čak izazovu slijepilo.

Reumatoidni artritis zahtijeva dugo liječenje i nema jasnog lijeka za to oboljenje, ali se uglavnom radi na smanjenju simptoma i ublažavanju zapaljenja. (haber.ba)