BIJELA BREZA KRALJICA DETOKSA: Nježna i snažna, pravi izbor za čišćenje organizma!

Zdravlje

BIJELA BREZA KRALJICA DETOKSA: Nježna i snažna, pravi izbor za čišćenje organizma!

Bijela breza (lat. Betula pendula) je drvo koje je visoko cijenjeno u narodu zbog svoje ljepote i ljupkosti, kao i zbog svojih ljekovitih svojstava. Breza je bila veoma važno drvo za stare Slovene i Kelte. Pripisivali su mu magična svojstva i vjerovali da tjera zle duhove, zbog čega su od njegovog drveta napravljene kolijevke za novorođenčad.

Ljekovita svojstva kriju se u kori, pupoljcima, listovima koji se suše na suncu, pa čak i u prirodnim sokovima ovog drveta. Breza sadrži mnoge kiseline, flavonoide, a takođe i betulinol, tanine, sapone.

Šta možemo liječiti brezom?

1. Bolesti urinarnog trakta i bubrega. Betulinska kiselina koja se nalazi u brezi ima antibakterijska i diuretička svojstva, što je čini idealnim lijekom za bolesti bubrega i urinarnog trakta. Breza se smatra jednim od najboljih prirodnih diuretika jer ima sposobnost da stimuliše uklanjanje tečnosti iz organizma bez iritacije bubrega i veoma blago stimulativno deluje na organe.

Kamen u bubregu. Sok od breze se smatra jednim od najefikasnijih prirodnih lekova za bubrežne kamence. Brezov sok se uglavnom dobija rezanjem stabla krajem zime ili početkom marta. Dobijeni sok potrebno je popiti nekoliko puta u toku dana, po jednu čašu. Sok od breze možete zamijeniti čajem od brezove kore. Pomiješajte kašičicu osušene kore sa čašom vode, ostavite da prokuha pet minuta. Pijte tri čaše dnevno.

Pijesak u bubrezima. Ako imate sklonost ka stvaranju pijeska u bubrezima i predispoziciju za stvaranje kamenca, treba piti čaj od brezinog lista, tri šoljice dnevno.

2. Dijareja i kolitis. Ako imate dijareju ili na neki drugi način previše tečnu ili pretvrdu stolicu uzrokovanu nekim drugim bolestima, čaj od brezove kore treba piti tri puta dnevno.

3. Bolesti jetre. Čaj od listova breze može potaknuti proizvodnju žuči kao i bolju probavu i ublažiti mnoge nuspojave loše funkcije jetre kao što su nadutost, plinovi i loša probava. U tom slučaju nakon svakog obroka pijte čaj od suhih listova breze.

4. Zadržavanje tečnosti u tijelu. Za ovu tegobu skuhajte čaj od dvije kašičice osušenih listova breze sa nekoliko kapi limuna i pijte po jednu šolju dva puta dnevno. Na isti način možete ublažiti probleme sa bubrezima i srčanim oboljenjima, jer na taj način podstičete nakupljanje tečnosti u organizmu.

5. Gojaznost. Breza se već dugi niz godina koristi kao pomoć pri mršavljenju. 50 g brezove kore kuvajte pet minuta u 1 litru vode i pijte šest kašika ovog napitka dnevno. Na isti način ga koristite ako želite da se riješite celulita.

6. Artritis i osteoartritis. Ako imate problema sa ovim bolestima zbog kojih su vam zglobovi otečeni, dva do tri puta dnevno popijte šoljicu čaja od suvog lista breze.

7. Visok krvni pritisak. Zbog svojih diuretičkih svojstava, čaj od breze je veoma efikasan u snižavanju visokog krvnog pritiska. Skuhajte čaj tako što ćete u šolju vode dodati pola kašičice suvog lista breze. Pijte 2-3 puta dnevno.

8. Holesterol. Budući da je bogato taninima, ovo drvo je veoma efikasno i u snižavanju povišenog lošeg holesterola u krvi. Tanini djeluju tako što razgrađuju i apsorbiraju kolesterol iz krvi. Liječenje je isto kao i kod visokog krvnog tlaka.

9. Podmlađuje i jača organizam. Čaj od pupoljaka i listova preporučuje se za ubrzavanje zacjeljivanja rana i podmlađivanje tkiva. Istovremeno, čajevi od listova i pupoljaka uspješno podmlađuju tkivo i ubrzavaju zacjeljivanje čak i dubokih rana bez ožiljaka. Čaj se priprema od pupoljaka i listova breze, ali bez kuvanja!

Prstohvat pupoljaka i listova jednostavno se prelije sa šoljom vrele vode i zatim popije. Ovako dobijen čaj pokazao se kao jedan od najboljih prirodnih diuretika.

Vanjska upotreba breze. Čaj od brezove kore može se koristiti za dezinfekciju i liječenje jer ima antiseptička i antiperspirantna svojstva. Stavite 1 supenu kašiku osušene brezove kore u šolju vode i ostavite da odstoji 20 minuta. Isperite ranu ovom vodom i koristite je kao oblog. Čajem od breze možete ispirati usnu šupljinu ako imate bolne krajnike ili grlo, a na taj način možete liječiti i čireve u ustima ili afte.

Breza je gorka i, poput sličnih biljaka, djeluje kao stimulans probavnog sustava. Veoma bogat mineralima, aminokiselinama i vrijednim elementima u tragovima, doprinosi neutraliziranju negativnih posljedica neaktivnog načina života, kroničnog stresa ili neuravnotežene prehrane i na taj način utiče na povećanje vitalne energije.

List breze, pored biljke rastavice, kore kruške, ploda morske krkavine i đumbira, aktivni je sastojak kapi koje čiste organizam, izbacuju višak nakupljene vode i toksine iz organizma. U kombinaciji sa navedenim sastojcima breza pospješuje izlučivanje mokraće, čisti, jača i podmlađuje organizam, uklanja kiselinu iz organizma, potiče mršavljenje i uklanjanje celulita, ublažava menstrualne probleme, poboljšava koncentraciju, reguliše krvni tlak, ublažava upale mišića, olakšava probavu. . novi.ba

Odgovori