OBRATITE PAŽNJU DA LI VAM NOKTI RASTU BRZO ILI SPORO: Važno je da znate jer jedno je skriveni simptom ove BOLESTI!

Zdravlje

OBRATITE PAŽNJU DA LI VAM NOKTI RASTU BRZO ILI SPORO: Važno je da znate jer jedno je skriveni simptom ove BOLESTI!

Laktovi pokazuju probleme sa pankreasom, gubitak kose je znak loše cirkulacije, a šta može da se vidi na noktima?

Kada “nešto nije u redu u organizmu”, kada nam se tiho prikrada neka bolest, tijelo obično šalje signale. Trik je samo da ih prepoznamo. Ponekad se jave simptomi koje nikada ne bismo povezali sa problemima u određenom organu – pa ljuštenje kože na laktovima može da pokaže da pankreas ne radi kako treba piše Mondo.

Kada postoje problemi sa cirkulacijom, obično se simptomi ispoljavaju na stopalima, odnosno blokira se protok krvi do ovog dijela tijela. Ono što nikada ne biste povezali sa ovom zdravstvenom tegobom jeste što ona utiče na dužinu noktiju na stopalima. Zato, obratite pažnju kojom brzinom vam rastu nokti.

Jedno od obilježja periferne arterijske bolesti, prema stručnjacima sa Mejo klinike jeste “sporiji rast noktiju”.

“Problem sa perifernom cirkulacijom može da dovede i do bolnih grčeva u mišićima listova nakon intenzivnih aktivnosti, ali i poslije dužeg hodanja ili penjanja uz stepenice”, kažu naučnici.

Noga može da utrne i se javlja osjećaj slabosti u njoj, a potkoljenica i stopalo mogu da postanu hladni. Zbog nedovoljnog protoka krvi, boja nogu se može da se promjeni.

Takođe, loša cirkulacija može da dovede do gubitka kose ili usporavanja rasta dlaka na nogama.

Strčnjaci su naveli i šta ukazuje da ste u većem riziku od periferne arterijske bolesti:

pušenje
dijabetes
gojaznost
visok krvni pritisak
visok holesterol
starost preko 65 godina
porodična istorija bolesti ili moždanog udara

“Ljudi koji puše ili imaju dijabetes su u najvećem riziku od razvoja perifernih arterijskih bolesti zbog smanjenog protoka krvi”, rekli su stručnjaci sa klinike Mejo.

Jedan od najefikasnijih načina da spriječite dalje zdravstvene komplikacije je da smanjite taloženje masti u krvnim sudovima. To znači promjenu načina života, prvenstveno da ostavite cigarete i počnete da vježbate. (novi.ba)