TUŠIRATE SE PRIJE SPAVANJA? STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Evo šta se događa kad legnete u krevet

Zdravlje

TUŠIRATE SE PRIJE SPAVANJA? STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Evo šta se događa kad legnete u krevet

Tako je dobar osjećaj otići u krevet tek istuširani. No, s medicinskog gledišta kupanje prije spavanja nije najbolji način da dobro provedete noć. Zapravo, ova naizgled zdrava navika može učiniti više štete nego koristi.

Pogledajte nekoliko podataka:

1. Možda nećete moći lako zaspati.

Topla kupka ili tuširanje neposredno prije nego što vam glava legne na jastuk može se činiti opuštajućom, ali u stvarnosti može poremetiti vaš san. Bolje se odmarate kad vam je tjelesna temperatura nešto niža, a kako se tijelo počinje pripremati za dobar san, temperatura vam malo pada. Vruće tuširanje zbunit će vam tijelo. Ako mislite da ne možete otići u krevet bez tušitanja, onda se istuširajte sat ili dva prije negno legnete.

2. Može učiniti da vam srce brže kuca

Ako ste ikada imali osjećaj da vam srce brže kuca nakon vrućeg tuša, za to postoji znanstveno objašnjenje. Vruća voda povisuje krvni tlak, a medicinski stručnjaci upozoravaju da čak može pregrijati tijelo i uzrokovati stres u vašem srcu. Kad vam srce ubrzano radi, vjerojatno ćete provesti noć nemirni, što na kraju može dovesti do još većih zdravstvenih problema.

3. Može dovesti do debljanja

Ukusna večera i topli tuš odmah nakon toga mogli bi se činiti savršenim načinom da završite dan i konačno odete u krevet. No u stvarnosti, skok pod tuš nakon jela mogao bi zbuniti vaš probavni sistem i dovesti do debljanja. Varenje zahtijeva pojačan protok krvi prema želucu, a tuširanje uzrokuje dotok krvi u druge dijelove tijela. Ako smatrate da se apsolutno morate istuširati navečer, bolje je pričekati najmanje 30 minuta nakon obroka.

4. Loše je za vašu kosu.

Tuširanje neposredno prije spavanja i odlazak na spavanje dok vam je kosa još mokra ne čini ništa dobro za vaše zdravlje. Spavanje s vlažnom kosom uzrokovat će da vaša jastučnica upije vlagu i stvori savršeno toplo i vlažno okruženje za rast štetnih bakterija. To pak može dovesti do različitih problema s vlasištem, poput svrbeža, iritacije i peruti. (novi.ba)