PRAZNICI DONOSE RADOST, ALI I PRAZNE DŽEPOVE: Uštedjećete samo ako POSTUPITE na 1 NAČIN

Zanimljivosti

PRAZNICI DONOSE RADOST, ALI I PRAZNE DŽEPOVE: Uštedjećete samo ako POSTUPITE na 1 NAČIN

Za jedne je Nova godina prilika da promijene životne navike, za druge je januar najduži mjesec u godini, za treće je sama pomisao da će uštedjeti nešto novca dovoljan motiv za velika odricanja. Urednik sajta Kamatica Dušan Uzelac ističe da prostor za štednju treba tražiti upravo u potrošnji – ustanoviti gdje rasipamo novac.

U kupovinu treba ići sa planom, kako bi se razum sačuvao prilikom ulaska u supermarket gdje se susrećemo sa raznim trikovima prodavaca, blještavim svjetlima i na oko primamljivim ponudama.

Urednik Kamatice Dušan Uzelac je u Jutarnjem programu RTS-a dao savjete kako da se uštedi novac. Najviše novca, kaže, bacimo na hranu – statistika pokazuje da čak 30 do 50 odsto kupljene hrane na kraju završi u kanti.

U kupovinu je važno ići sa planom jer, u suprotnom, u opasnosti smo da izgubimo razum zbog marketinških trikova sa kojima se suočavamo, poput načina raspoređivanja robe, osvjetljenosti, akcija i ponuda 3 za 2 i slično. Kada se štedi potrebno je praviti razliku između dugoročne štednje i štednje za određene potrebe, odnosno, na primjer, godišnju štednju. novi.ba