TAJNA KINESKIH LJEKARA, 4 ČEHNA BIJELOG LUKA SVAKOG DANA I NEMA BOLESTI: Pomaže kod 6 problema, a evo zašto je ZIMI obavezan

Zdravlje

TAJNA KINESKIH LJEKARA, 4 ČEHNA BIJELOG LUKA SVAKOG DANA I NEMA BOLESTI: Pomaže kod 6 problema, a evo zašto je ZIMI obavezan

Utradicionalnoj kineskoj medicini, bijeli luk je jedna od najvažnijih namirnica za zdravlje.

Prema kineskoj tradicionalnoj medicini, beli luk treba jesti svaki dan, posebno tokom hladnog perioda. Ljudi ga smatraju najboljim “lijekom” za brojne bolesti, a mnoge naučne studije su potvrdile njegova korisna svojstva.

Kinezi su bijeli luk svrstali u grupu “toplih” namirnica koje poboljšavaju metabolizam i stimulišu probavni proces. Kod nas se koristi za “liječenje” bolesti respiratornog i gastrointestinalnog trakta, smanjuje gustinu krvi i razrjeđuje je, a od velike je pomoći i kada je potrebno spriječiti prehladu i grip.

Kako je izreka “jabuka na dan i ne treba vam doktor” poznata u cijelom svijetu, vjeruje se i da redovno konzumiranje bijelog luka štiti od brojnih stanja i bolesti. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, svaki dan morate jesti 4 čejna bijelog luka, a evo zašto:

Jača imunološki sistem i pomaže vam u borbi protiv prehlade. Ako jedete bijeli luk svaki dan, učestalost raznih akutnih respiratornih virusnih infekcija se smanjuje u prosjeku za 63 posto, prema tradicionalnoj kineskoj medicini.

-Snižava krvni pritisak. Pomaže u širenju kapilara, što može rezultirati snižavanjem tlaka za 8-10 mm Hg.
-Bijeli luk je dobar za krvne sudove i kompleksno deluje na ceo kardiovaskularni sistem. Njegovo glavno svojstvo je snižavanje holesterola i antikoagulantno dejstvo.

-Učinak je sličan onome kod aspirina, koji smanjuje rizik od tromboze.
-Pomaže u prevenciji razvoja senilne demencije.
-Snižava nivo šećera u krvi.
-Pomaže kod stalnog umora.

Četiri češnja (oko 28 g) belog luka će vam obezbediti: mangan – otprilike 23 odsto preporučene dnevne doze; vitamin B6 – 17 posto; vitamin C – 15 posto; selen – 6 posto. novi.ba