Da li je “blicanje” vozačima kazneno djelo?

Zanimljivosti

Svi oni koji voze dobro su upoznati sa najvećim stepenom vozne kolegijalnosti, a to je svakako popularno “blicanje” kojim vozači jedni druge upozoravaju da je policijska patrola negdje u blizini.

Svakodnevno smo svjedoci raznih situacija na našim cestama. Nerijetko zbog spore vožnje ili malo dužeg čekanja prilikom paljenja zelenog svjetla neki se vozači odluče fizički obračunati zbog nesuglasica u saobraćaju.

S druge pak strane, postoje i oni koji imaju mnogo veću dozu empatije prema drugim vozačima.

Kako bi upozorili vozače iz suprotnog smjera na policijsku patrolu, vozači kao “signale” koriste duga svjetla.

Kratka blicanja znak su da treba usporiti, upaliti svjetla, vezati se ili jednostavno biti na oprezu jer je policija u neposrednoj blizini. S toga se s razlogom postavlja pitanje da li ova radnja spada u red nedozvoljenih.

Odgovor na ovo pitanje potražili smo u Jedinici za saobraćaj MUP-a sarajevskog kantona iz kojeg smo dobili jasan odgovor.

Kratko su nam kazali kako prema Zakonu o saobraćaju Bosne i Hercegovine blicanje nije uvršteno u red nedozvoljenih radnji koje vozači koriste.

Ipak kada su u pitanju duga svjetla postoje slučajevi za koje je predviđena kazna. Tako je nedozvoljeno požurivati vozila ispred sebe davanjem svjetlosnih ili zvučnih znakova, a nije dopušteno ni zaslijepiti drugog vozača dugim svjetlima.

“Prije mimoilaženja s drugim vozilom na razdaljini s koje ocijeni da svjetlom svog vozila zasljepljuje vozača vozila koje mu dolazi u susret, a pri mimoilaženju s drugim vozilom – kad vozač tog vozila upali kratka svjetla ili kad naizmjeničnim paljenjem i gašenjem svjetala upozorava da mu duga svjetla smetaju, uvijek na razdaljini manjoj od 200 m”, stoji u Zakonu o saobraćaju BiH. Izvor: Klix