Zelenski tražio 843 miliona dolara pomoći za ključnu infrastrukturu

Region

Zelenski tražio 843 miliona dolara pomoći za ključnu infrastrukturu

Rusija je pod konstantnim optužbama da koristi zimu kao oružje u ratu jer gađa ključnu infrastrukturu ostavljajući milione Ukrajinaca bez električne energije, vode i centralnog grijanja

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski zatražio je 843 miliona dolara pomoći za ključnu ukrajinsku infrastrukturu ove zime, a francuska ministrica vanjskih poslova tvrdi da je obećano više od milijardu dolara.

Tokom virtuelnog obraćanja na konferenciji u Parizu, Zelenski je rekao da je Ukrajini neophodna ključna električna infrastruktura, kao i hitni uvoz električne energije iz evropskih zemalja najmanje do kraja sezone grijanja.

– To će koštati oko 800 miliona dolara, no cijena je manja od cijene mraka – upozorio je ukrajinski predsjednik.

Rusija je pod konstantnim optužbama da koristi zimu kao oružje u ratu jer gađa ključnu infrastrukturu ostavljajući milione Ukrajinaca bez električne energije, vode i centralnog grijanja u vrijeme niskih temperatura.

Očekivalo se da će 46 zemalja i 24 međunarodne organizacije okupljene u Parizu pružiti podršku Ukrajini s fokusom na zimski period. Francuska će izdvojiti dodatnih 80,7 miliona dolara za humanitarnu pomoć, a 51,1 milion se odnosi na energiju, pristup vodi, hrani, zdravstvenoj i transportnoj infrastrukturi, kao i deminiranje. To uključuje 63 nova električna generatora koje će Ukrajina dobiti u bliskoj budućnosti.

Njemačka je također obećala dodatnih 53,2 miliona dolara, a Švicarska više od 100 miliona dolara.

Francuska ministrica vanjskih poslova Ketrin Kolona (Catherine Colonna) je izjavila da je Ukrajini tokom konferencije obećano više od milijardu dolara pomoći tokom zime. (dnevniavaz)

Odgovori