Zelenski: Ako Putin umre, rat se neće nastaviti

Region

Zelenski: Ako Putin umre, rat se neće nastaviti

Vjerujem da bi im bilo teško da njega nema. Oni bi se tada fokusirali na domaću politiku, a ne na vanjsku politiku, dodao je Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je uvjeren da bi rat u Ukrajini automatski završio ako bi ruski čelnik Vladimir Putin umro. Zelenski je gostovao u posebnoj emisiji Dejvida Letermana (David Letterman) “Moj sljedeći gost ne treba predstavljanje”, koja je snimana u kijevskom metrou, zbog čega se povremeno čuo zvuk vozova.

– Zamislimo da se Putin prehladi i umre ili slučajno padne kroz prozor i umre, hoće li se rat nastaviti? – upitao je Leterman ukrajinskog predsjednika.

– Ne, tada ne bi bilo rata. Autoritarni režim je užasan. Postoji veliki rizik da o svemu može odlučiti jedna osoba – odgovorio je Zelenski.

– Dakle, kada Putin ode, sve institucije staju. Nešto slično dogodilo se u Sovjetskom Savezu. Sve je stalo. Vjerujem da bi im bilo teško da njega nema. Oni bi se tada fokusirali na domaću politiku, a ne na vanjsku politiku – dodao je Zelenski tokom intervjua koji će biti objavljen na Netflixu, prenosi Ukrajinska Pravda.

Voditelj je upitao ukrajinskog predsjednika koji su mu planovi nakon završetka rata.

– Ostat ću predsjednik do naše pobjede, a nakon toga ne znam. Za sada ne razmišljam o tome. Volio bih ići na more. Da budem iskren, Dejvide, samo želim ići na plažu kad dobijemo rat. I stvarno bih volio popiti pivo – kazao je Zelenski. (dnevniavaz)

Odgovori