Krompir iz BiH vraćen s hrvatske granice: Imao veću količinu kadmija od dozvoljene…

Region

Krompir iz BiH vraćen s hrvatske granice: Imao veću količinu kadmija od dozvoljene…

Sve raspoložive informacije zaprimljene putem EU RASFF-a, Agencija je dostavila na dalje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatražena povratna informacija o poduzetim mjerama

Mjerodavna inspekcijska tijela u Bosni i Hercegovini provode provjere u vezi s pošiljkom organskog krompira koji je odbijen s granice Republike Hrvatske. Graničnim kontrolama utvrđena je prisutnost kadmija iznad maksimalno dozvoljene količine u navedenoj pošiljci.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, putem Sistem brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), obaviještena je da je, nakon neuskađenosti utvrđene graničnim kontrolama pri uvozu u Republiku Hrvatsku, zabranjen uvoz i stavljanje u promet, te naložen povrat pošiljke.

Sve raspoložive informacije zaprimljene putem EU RASFF-a, Agencija je dostavila na dalje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatražena povratna informacija o poduzetim mjerama. Maksimalno dozvoljena količina kadmija u krompiru propisana je Pravilnikom o maksimalno dozvoljenim količinama za određene kontaminante u hrani, a iznosi 0,10 mg/kg.

U toku su inspekcijske kontrole kojima će se utvrditi sljedivost proizvoda nakon odbijanja s granice Republike Hrvatske, a koje provode mjerodavna inspekcijska tijela u Bosni i Hercegovini. Inače, riječ je o krompiru iz kompanije Marinada d.o.o. iz kompanije Varda bb Mostar. novi.ba

Odgovori