EVO KAKO DA JEFTINIJE PLAĆATE GRIJANJE: Svi pravimo greške koje nas skupo koštaju, sa ove 3 stvari UŠTEDA je maksimalna!

Zanimljivosti

EVO KAKO DA JEFTINIJE PLAĆATE GRIJANJE: Svi pravimo greške koje nas skupo koštaju, sa ove 3 stvari UŠTEDA je maksimalna!

Postaje sve hladnije. Ako još niste upalili grijanje, vjerovatno ubrzo hoćete. Toplota nije samo ljudska potreba, već i jedan od važnih preduslova za dobro opšte stanje organizma. A da bi se razvila toplota, neophodan je funkcionalan sistem za grejanje koji zagrijava kuću do željene, ugodne temperature.

Stručnjaci navode greške koje se najčešće dešavaju tokom grijanja i objašnjavaju kako je moguće izbeći ih. Jedna od najčešćih grešaka je zaklanjanje radijatora namještajem ili zavjesama. Na primjer, to znači da se toplota ne može ispustiti u vazduh prostorije i troši se nepotrebna energija. Prema istraživanjima nemačkog potrošačkog centra, namještaj bi trebao biti udaljen najmanje 30 centimetara od radijatora.

Ne ostavljajte prozore pritvorene

Redovno provjetravanje je nešto što svi radimo svakodnevno. Ali to ne treba da traje dugo jer se inače zidovi i plafoni oko prozora mogu ohladiti. Kao smernica, zimi se soba ne sme provetravati duže od pet minuta.

Ne ostavljajte vrata otvorena

Ako želite da uštedite energiju, trebali biste da držite zatvorena vrata između prostorija koje grijete i koje ne grijete. Prema riječima stručnjaka, time se štedi i do deset odsto energije. Jer toplina se bolje čuva sa zatvorenim vratima, što je i logično, ali mnogi od nas zaboravljaju na to.

Ušteda novca i energije – savjetuju stručnjaci

Izbjegavanje grešaka je važno. Osim toga, mogu se preduzeti i druge mere za održavanje toplote u domu. S digitalnim termostatom može se odrediti i namjestiti tačna sobna temperatura. Takozvane reflektujuće ploče od aluminijumske folije imaju dodatnu prednost. Onemogućuju gubljenje toplote kroz zid. Njemačka DIY akademija naglašava da se folije trebaju lepiti na sve spoljne zidove ispred radijatora. (MONDO)

Odgovori