PADA, PUŠE PA ZABIJELI: METEOROLOZI U PETAK NAJAVILI ZATOPLJENJE, U SUBOTU PRVE PAHULJE

Region

PADA, PUŠE PA ZABIJELI: METEOROLOZI U PETAK NAJAVILI ZATOPLJENJE, U SUBOTU PRVE PAHULJE

Očekivana za ovo vrijeme, ujedno i loša za “mrzitelje” kiše, je informacija da do kraja ove sedmice nas očekuje dosta padavina. U petak prolazno južina, a za vikend zahlađenje i prve snježne padavine u mnogim nizinama.

Tmurno i nestabilno vrijeme, povremeno uz kišu obilježilo je današnji dan. Slično ostaje i sutra stim da će se početi osjećati južina uz jačanje vjetra u višim krajevima i postepenim porastom temperature.

To je najava izražene južine i zatopljenja u petak. Petak donosi jak vjetar brdsko-planinskom dijelu zemlje, nešto slabiji vjetar u nizinama. Zatopliće ali ostaje nestabilno uz najviše padavina u Hercegovini i zapadu Bosne, a manje u ostatku zemlje.

Nakon iznadprosječno toplog petka i pojačanog juga, sutradan prema kraju dana očekuje nas osjetno zahlađenje uz kišu i snijeg.

Spuštanje hladnog zraka na sjeverozapad Bosne uslijedilo prema posljednjim prognozama u poslijepodnevnim satima subote donoseći osjetan pad temperature te u početku kišu koja bi padom temperature do večernjih sati prelazila u susnježicu i snijeg u ovom dijelu Bosne.

U noći na nedjelju i u nedjelju daljim prodorom hladnog zraka i padom temperature susnježice i snijega bi bilo u većem dijelu zemlje. Najviše padavina, odnosno snijega, izgledno da će pasti na sjeverozapadu Bosne.

U ostatku zemlje manje. U Hercegovini bez snijega, osim u višim krajevima. hayat.ba

Odgovori