Na pomolu veliki obrat u internet trgovini: Kineski div stiže Amazon

Zanimljivosti

Kako se bliži vijreme Božićnih praznika, internet prodaja obično raste. Iako je Amazon i dalje lider, sve se veći broj ljudi okreće AliExpressu, njegovom kineskom ekvivalentu u vlasništvu giganta Alibabe. Kompanija je drugi najveći internet trgovac na svijetu i mogla bi napraviti obrat u internet trgovini. Očekuje se da će do 2025. činiti 45% globalne e-trgovine.

Međutim, kao što je bio slučaj s većinom kompanija, bila je ovo teška godina i za Alibabu. Iako je kineska politika nulte tolerancije prema koronavirusu ublažena, to je negativno utjecalo na prihode od prodaje.

Cijena akcija je pala za 29% u odnosu na prošlu godinu. Ali je u posljednih mjesec skočila za 17% jer kompanija očekuje povećanje prodaje i nada se daljem ublažavanju kineske politike nulte tolerancije prema koronavirusu.

Jedanaestog novembra kompanija je održala svoj godišnji Dan samaca (Singles Day). To je dan prodaje na kojem učestvuje 290.000 svjetskih brandova. Prošle je godine na tom događaju zaradila 84,5 milijardi dolara, nadmašivši zaradu koja je ostvarena za Black Friday.

Finansijski izveštaj Alibabe od 17. novembra pokazao je da je kompanija premašila očekivanja i da su izgledi pozitivniji nego što se pre mislilo. I većina investicionih banaka također ostaje optimistična. Iako se akcije trguju oko 80 dolara, Credit Suisse očekuje da cijena može porasti na 152 dolara. Izvor:  Raport

Odgovori