KAKO DA PREPOZNATE RANE SIMPTOME SRČANE BOLESTI: Ovi znaci se pojavljuju na koži ili noktima

Zdravlje

KAKO DA PREPOZNATE RANE SIMPTOME SRČANE BOLESTI: Ovi znaci se pojavljuju na koži ili noktima

Rane simptome srčanih bolesti nije uvijek lako prepoznati, a ovo su znaci na koži i noktima na koje treba da obratite pažnju i odete na pregled kod ljekara.

“Umor, tegobe pri varenju, mučnina, bol u leđima ili vratu, sve to mogu biti rani znaci da imate neku srčanu bolest”, objašnjava dr Erik Štal, kardiolog iz Univerzitetske bolnice u Stejten Ajlendu u Njujorku. “Najčešće oboljenje zahvata srčanu arteriju, a ateroskleroza je proces u kojem naslage plaka sužavaju krvne sudove”, kaže ljekar.

Aterosklerozu izaziva povišen holesterol, ali i pušenje, visok pritisak, dijabetes, gojaznost, manjak vježbanja i loša ishrana. Svi ovi uzroci se mogu suzbiti. Pored toga što treba promeniti osnovne životne navike – prestati s pušenjem, uvesti zdravu hranu i pojačati fizičku aktivnosti, ljekari savjetuju još neke izmene u životnom stilu.

Glavno pitanje je upravljanje stresom. Održavajte prijateljske odnose i družite se sa ljudima s kojima se lijepo osjećate. Posvetite se navikama ili hobijima koji vas opuštaju, u kojima možete da se “zanesete” i zaboravite kako vreme protiče.

Uz jače fizičke vežbe, uvedite i neku umirujuću aktivnost – jogu, tai či, istezanje. Vodite računa da sebi obezbedite sedam do osam sati redovnog sna svake noći.

Ne zaboravite da se mnoge kardiovaskularne bolesti mogu lečiti, pre svega, ako se otkriju na vrijeme. Neke od njih ćete prepoznati čak i po znacima na koži ili noktima. Obratite pažnju ako primetite oticanje stopala ili listova, tamnoplavu ili ljubičastu boju kože ili žućkaste, voskaste izrasline na koži. Ispupčeni nokti, takođe, mogu biti razlog za posetu lekaru.

Kod žena se javljaju klasični simptomi poput pritiska ili bola u grudima, ali i mučnina, tegobe u varenju ili bol u leđima. Srčana oboljenja naročito prijete ženama koje pate od dijabetesa, gojaznim i onima koje predugo sjede. Tekst: Lepa&Srećna

Odgovori