JEDEMO IH SVAKI DAN, A IZAZIVAJU VISOK KRVI PRITISAK: Čak i supa nije zdrava opcija

Zdravlje

JEDEMO IH SVAKI DAN, A IZAZIVAJU VISOK KRVI PRITISAK: Čak i supa nije zdrava opcija

Studija Kanadskog udruženja za hipertenziju pokazala je da je natrijum najveći krivac za visok krvni pritisak. Ne biste trebali unositi više od 2.000 miligrama natrijuma dnevno. To znači da brzu hranu morate jesti umjereno – vrlo je ukusna upravo zato što sadrži puno soli.

Suvomesnati proizvodi kao što su šunka, slanina, salama, kobasice i dimljeni losos su također neke od najgorih namirnica, jer se u procesu sušenja koristi so. Mnogi od nas smatraju supe zdravijom opcijom. Međutim, često zaboravimo provjeriti količinu soli na ambalaži. Zato je sigurnije praviti domaću supu kad god imamo priliku.

Takođe, uvijek je bolje kupiti hljeb od cijelog zrna koji je bogat vlaknima. Konzervirano povrće može izgledati kao dobra ideja za jelo, ali nije dobro za krvni pritisak. Čak i smrznuti obroci koji su navodno zdravi ili niskokalorični mogu imati visok sadržaj natrijuma, pa svakako pročitajte etiketu.

Krastavci, kiseli kupus i masline su, naravno, natopljeni sirćetnom kiselinom. Iako je ukusan dodatak jelima, konzumiranje kisele hrane povećava unos natrijuma u organizam. novi.ba

Odgovori