Jedni bacaju rižu, drugi čiste za gostima: Najbizarniji svadbeni običaji koji će vas ŠOKIRATI

Zanimljivosti

Jedni bacaju rižu, drugi čiste za gostima: Najbizarniji svadbeni običaji koji će vas ŠOKIRATI

Mnogo je svadbenih običaja u Srbiji, a mnogi od njih će vas jednostavno oduševiti. Ipak, mladenci uglavnom vjeruju da će im pridržavanje ovih svadbenih običaja donijeti sreću u braku i nastoje ih poštovati. U konačnici, ipak, dugovječnost braka ovisi o tome koliko se partneri poštuju i koliko ulažu u svoju vezu. Naravno, sami odlučujete koji od ovih običaja ima smisla za vas.

1. Bijele vjenčanice se nisu nosile

Vjerovali ili ne, nošenje bijele vjenčanice na dan vjenčanja relativno je nova bračna tradicija. Kroz povijest, mladenke su za svoj veliki dan odlučile odjenuti bilo koju haljinu bilo koje boje, pogotovo ako si nisu mogle priuštiti haljinu samo za tu priliku. Tek kada je kraljica Viktorija odjenula bijelu čipkastu haljinu za svoje vjenčanje s princom Albertom 1840. godine, nošenje bijele vjenčanice postalo je međunarodni trend.

2. Djeveruše su se namjerno oblačile kao mladenke

U davna vremena djeveruše su se namjerno oblačile isto kao i mladenka kako bi zbunile zle duhove i potencijalne ljubomorne otmičare mladenke.

3. Prenošenje nevjeste preko praga radi tjeranja zlih duhova

Prenošenje mladenke preko praga na početku zajedničkog života mladenaca uvijek obori s nogu beznadne romantičare – ali porijeklo ove tradicije sve je samo ne dirljivo. Ovaj običaj potječe iz starog Rima, gdje su mnogi vjerovali da su vrata popularno mjesto gdje se zli duhovi zakače za stopala i uđu u dom. Da ne bi došlo do zla u bračnoj noći, mladoženja bi mladu prenio preko praga da joj se demoni ne dočepaju nogu.

4. Čišćenje za gostima kao simbol prevladavanja bračnih prepreka

Većina mladenaca može smisliti milijun stvari koje bi radije učinili na dan vjenčanja kako ne bi čistili za gostima – ali u Njemačkoj pospremanje može biti sjajan način za početak bračnog života! Tradicija poznata kao Polterabend (momačka večer) održava se noć prije vjenčanja. Posjetitelji zabave naizmjence lome sve, od keramičkih pločica do tanjura, kako bi označili prekretnicu u mladoženjinom životu, pišu Novosti.

Nakon završetka nasilnog prekida, mladenka i mladoženja moraju zajedno očistiti kuću kao simbol prevladavanja izazova u budućem braku. Nijemci također vjeruju da je “Scherben donio Gluck” ili “krhotine donose sreću” paru, piše thevintagenews.com.

5. Bacanje mladenaca rižom

Prije široko rasprostranjene zablude da riža može ubiti ptice, bacanje riže na mladence bila je popularna svadbena tradicija. Riža je simbol sreće i plodnosti i bila je izvrstan način ispraćaja mladenke i mladoženja u bračni život. Danas mnogi ljudi odlučuju baciti latice cvijeća, sjemenke biljaka i mjehuriće kao ekološki prihvatljivije rješenje.

6. Mladenke su nosile tuđe donje rublje

Engleske mladenke bile su poticane da nose donje rublje druge žene za svoj veliki dan. Sve dok je donje rublje pripadalo ženi koja je već postala majka, ova je tradicija pomogla novoj nevjesti da rađa djecu.

7. Novac u cipeli

Svi znamo bapsku priču da mladenka mora nositi “nešto staro, nešto novo, nešto posuđeno i nešto plavo” – ali tradiciji kakvu poznajemo nedostaje vrlo važan dio: “šest penija u cipeli”. U viktorijanskoj Engleskoj mnoge su mladenke stavljale šest penija u svoje cipele kako bi simbolizirale i prizivale bogatstvo i sreću u budućem braku. objektiv.rs

Odgovori