3 razloga zbog kojih trebate jesti kivi

Zanimljivosti

Kivi je osvježavajuće voće koje ima visoku nutritivnu vrijednost, jer je bogato vitaminima C i K, kalijumom, folatima i vlaknima. On je pravi eliksir zdravlja i ljepote, zahvaljujući svom sadržaju vitamina i antioksidanta.

 Stručnjaci kažu da postoje brojni benefiti ove voćke, a mi smo za vas izdvojili tri.

read more1d Džanan Musa nastavlja s odličnimpartijama: Najbolji je igrač kola EuroligeŠvicarska pobijedila Kamerun i upisala- jako- bitna- tri- boda-Share Story
AboutLogin
1. Dobar je za srce

Kivi štiti srce i arterije tako što utiče na bolju cirkulaciju, sprečava gomilanje triglicerida i tako, prenosi Telegraf, smanjuje rizik od nastanka trombova. Kivi takođe pomaže u kontroli krvnog pritiska, djelimično zahvaljujući smanjenju enzima koji konvertuje angiotenzin, piše “BBCgoodfood”.

2. Jača imunitet

Plodovi kivija su izuzetno bogati hranljivim materijama koje podržavaju imunitet, uključujući vitamine C, E, K i folat, kao i karotenoide, vlakna i fitokemikalije. Studije sugerišu da sve ovo podržava imuni sistem i potencijalno smanje učestalost i težinu prehlada i simptoma sličnih gripu kod osjetljivih grupa kao što su stariji ljudi i djeca.

3. Bogat antioksidantima

Kivi je bogat hranljivim materijama i fitokemikalijama koje imaju antioksidativna svojstva. Ove materije pomažu u smanjenju oksidativnog oštećenja i kao rezultat toga mogu smanjiti rizik od hroničnih bolesti. /Izvor: Novi.ba/

Odgovori