Ciklon stigao i u Italiju: Peskara pod vodom

Region

Ciklon stigao i u Italiju: Peskara pod vodom

Južna italijanska regija Abruzo sada je pod žutim vremenskim upozorenjem

Vatrogasci u italijanskom gradu Peskari kažu da su primili više od 200 poziva nakon što su obilne kiše izazvale poplave.

Južna italijanska regija Abruzo sada je pod žutim vremenskim upozorenjem.

Ured gradonačelnika potvrđuje da lokalna policija i službenici odjela za civilnu zaštitu rade na sanaciji.

Naporno radimo kako bismo zaustavili najteže situacije – navedeno je.
Inače, centralna Evropa suočava se sada s posljedicama poplava koje je izazvao ciklon “Boris”, a koja se opisuje kao najgora poplava u zadnjih skoro 30 godina.

Broj poginulih u Poljskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Austriji narastao je na 21.

Grad Nisa u jugozapadnoj Poljskoj još uvijek jača odbranu uprkos tome što su pokrajinske lokalne vlasti potvrdile da je razina vode pala. Hrvatska, Mađarska i Slovačka ostaju na visokom stepenu pripravnosti jer se predviđa još obilne kiše.

Regije Emilija-Romanja i Lacio aktivirale su žuti meteoalarm za obilne kiše i grmljavinske oluje. Rumunija je proglasila vanredno stanje za okruge Galati i Vaslui koje će ostati na snazi ​​do 16. oktobar. Poljska je proglasila stanje elementarne nepogode.

Češka osiguravajuća udruženja procjenjuje da bi poplava u konačnici mogla koštati zemlju 17 milijardi kruna. Nekoliko pogođenih zemalja, uglavnom Poljska i Češka, mogu očekivati ​​ozbiljne poremećaje u prometu nakon velikih oštećenja željezničkih sistema. Promet na Dunavu u Austriji ostaje zatvoren. (avaz.ba)