Dječak je rođen bez ruke, a sada može s obje ruke zagrliti svog brata

Zanimljivosti

Dječak je rođen bez ruke, a sada može s obje ruke zagrliti svog brata

Jacob je rođen osam tjedana prije termina bez lijeve ruke i nitko mu nije mogao pomoći – do nedavno.

Njegovi roditelji, Gemma Turner i Chris Scrimshaw, prikupili su 16.000 funti kako bi njihov sin dobio funkcionalnu protezu.

Međutim, stručnjaci smatraju da je takvu protezu moguće napraviti samo u slučaju da pacijent ima ruku do ispod lakta. Zato Jacobu nitko nije mogao pomoći – bar ne do sada.

Tu na scenu stupa Ben Ryan s britanskog otočja Anglesey, čijem sinu Solu je s deset godina amputirana ruka. Kada se to dogodilo, napustio je posao predavača psihologije, osnovao tvrtku Ambionics i razvio specijalnu hidrauličnu protezu.

Ambionics se nedavno spojio poljskom firmom Glaze koja proizvodi proteze, a Jacob im je bio jedan od prvih klijenata, piše BBC.

Jacobova obitelj je željela savršenu protezu – da se lakat može podesiti u različite pozicije i da ruka ima mehanizam za hvatanje.

Ryan je to ispunio – lakat se podešava uz pomoć klizne brave, a ruka se zatvara kada Jacob stegne gumeni dio punjen vodom.

Međutim, ono što je mnogo važnije – barem Jaocbu – ruka je velika i zelena, kao kod superheroja.

– To je Jacob želi, tako da je tematski savršeno ispalo – kaže Ryan.

U četvrtak je Jacobu odnio novu ruku. Kaže da se savršeno uklapa i da je Jacob s njom “nadišao sva očekivanja”.

– Sada može zagrliti brata i držati ga za ruku – rekao je.

Jacobova majka Gemma kaže da je bilo divno vidjeti sina s rukom. Ona dodaje da mu se nova proteza stvarno sviđa.

Objasnila je da Jacob nije htio protezu koja nije funkcionalna, a da on “nema potrebu da izgleda kao svi drugi” – tako da je ruka zelena.

Jemma kaže da je “bilo malo čudno” tražiti novac za sina, ali da u toj situaciji “radite ono što morate”. (novizivot.net)