ŠKOLA U OVOM BH. GRADU ZABRANILA UČENICIMA MOBITELE, I NASTAVNICI POŠTUJU PRAVILA

Region

ŠKOLA U OVOM BH. GRADU ZABRANILA UČENICIMA MOBITELE, I NASTAVNICI POŠTUJU PRAVILA

Osnovna škola “Bila” u Vitezu donijela je važnu odluku koja se odnosi na donošenje mobilnih telefona, računara, MP3, MP4 i drugih sličnih uređaja u školu.

U cilju očuvanja pravilnog školskog okruženja i koncentracije učenika, ova odluka se donosi u skladu s članom 22. Pravilnika o kućnom redu OŠ “Bila” i člankom 19. Kodeksa ponašanja učenika.

Ovaj korak je podržan i od strane Vijeća učenika, Vijeća roditelja i Školskog odbora OŠ “Bila”.

‘STOP MOBITELIMA U ŠKOLI’

Projekt pod nazivom “stop mobitelima u školi” pokrenut je prije četiri godine, u aprilu 2019. godine, zahvaljujući inicijativi učenika i njihovih roditelja. Ovaj projekt je uspio da postigne dobre rezultate i stekne odobravanje cijele zajednice.

Tokom prethodne školske godine 2022./2023., Uprava škole je primjetila da su neki učenici prekršili ovu zabranu, što je dovelo do neugodnih situacija i primjene odgojno-disciplinskih mjera, uključujući i privremeno oduzimanje mobilnih uređaja.

TELEFONI ĆE BITI DOSTUPNI TOKOM RADNOG VREMENA

S ciljem izbjegavanja takvih situacija, uputili su molbu učenicima i roditeljima da se pridruže zajedničkom naporu da ponovo zaživi ovaj projekt u punom smislu.

Obavještavamo vas da će školski telefoni biti dostupni vama i svim učenicima tokom cijelog radnog vremena škole, od 7:30 do 19:00. Ovi telefoni će služiti za sve informacije koje su vam potrebne – stoji u objavi škole.
Prema pravilu, svi nastavnici i učitelji tokom nastave će ostaviti svoje mobilne telefone nedostupnim, što će služiti kao primjer učenicima kako bi se stvorila posvećenost nastavi.

Još jednom vam se zahvaljujemo na vašoj podršci i razumijevanju. Nadamo se da će ovaj zajednički projekt ponovno postići uspjeh i dobre rezultate, kao što je to bio slučaj na samom početku njegove realizacije.

ODLUKA POZDRAVLJENA

Odluka Osnovne škole “Bila” da zabrani donošenje mobilnih telefona, računara, MP3, MP4 i sličnih uređaja u školu predstavlja izuzetno dobar potez ako je suditi po komentarima, posebno u kontekstu posljednjih dešavanja.

Evo nekoliko mogućih razloga zašto je ovaj korak ispravan:

Očuvanje koncentracije: Učionice bi trebalo da budu mjesto gdje se fokusira na učenje i razvoj. Zabranom korištenja mobilnih uređaja u školi, stvara se atmosfera koja olakšava koncentraciju i produktivnost učenika. Učitelji će biti u mogućnosti bolje da planiraju i sprovedu nastavu, a učenici će imati manje ometanja i distrakcija.

Prevencija od neprimjerenih sadržaja: Mobilni uređaji često omogućavaju pristup internetu, što može dovesti do izloženosti neprimjerenim sadržajima. Zabranom ovih uređaja u školi, smanjuje se rizik od gledanja neprikladnih materijala, kako kod učenika tako i kod vršnjaka.

Smanjenje ovisnosti o tehnologiji: U današnjem digitalnom svijetu, mladi lako postaju zavisni o mobilnim uređajima. Ova zabrana omogućava učenicima da se oslobode zavisnosti i nauče kako da koriste tehnologiju na odgovoran način, u skladu s obavezama u školi.

Promocija međuljudskih odnosa: Zabranom mobilnih uređaja, škola stvara priliku da se učenici međusobno bolje povežu i komuniciraju. Učenici će biti podstaknuti da razgovaraju, igraju se i reagiraju na tradicionalan način, što može pozitivno uticati na njihove socijalne vještine.

Smanjenje mogućnosti prevare: Mobilni uređaji mogu biti korišteni za nesavjesno kopiranje i varanje tokom testova i ispitivanja. Zabranom ovih uređaja, škola šalje jasnu poruku da cijeni iskren i pošten pristup učenju. (kvalitetvremena.com)