Trudnici Otkazala Pluća, Spasili Je Ljekari UKC RS Pa Rodila Blizance

Svijet

Trudnici Otkazala Pluća, Spasili Je Ljekari UKC RS Pa Rodila Blizance

Ljekari Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske spasili su trudnicu kojoj su u 25. sedmici trudnoće otkazala pluća, a ona je na svijet donijela blizance, saopćeno je iz ove zdravstvene ustanove.

“Zahvaljujući multidisciplinarnom pristupu, stručnosti i vještinama naših medicinskih profesionalaca te opremljenosti naše ustanove spašena su tri života u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Riječ je o trudnici koja je uspješno oporavljena od teškog otkazivanja pluća te je na svijet u 32. tjednu trudnoće donijela blizance”, saopćeno je iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Dodaju kako su trudnici u 25. sedmici trudnoće otkazala pluća te da je žurno zbrinuta u Klinici intenzivne medicine za nekirurške grane.

“Na životu je bila održavana zahvaljujući mehaničkoj ventilaciji, nakon čega je zbog kompleksnosti općeg stanja priključena na VV ECMO uređaj (venovenska ekstrakorporalna membranska oksigenacija) – ‘umjetna pluća’. Važno je naglasiti kako su u medicinskoj literaturi iznimno rijetko opisani ovakvi slučajevi”, navode u saopćenju iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Dodaju kako su nakon 14 dana liječenja u Klinici intenzivne medicine za nekirurške grane i potpunog oporavka trudnice, liječenje i briga o njoj nastavljeni u Klinici za ginekologiju i porodništvo.

“Zahvaljujući našim ginekolozima, na svijet su uspješno došle dvije prijevremeno rođene bebe o kojima su se nastavili brinuti naši pedijatri intenzivisti i pedijatri neonatolozi”, stoji u saopćenju.(Izvor: Srna/N1)