Pravoslavnu Kapelu Zajedno Obnovile Komšije Bošnjaci, Hrvati I Srbi

Region

Pravoslavnu Kapelu Zajedno Obnovile Komšije Bošnjaci, Hrvati I Srbi

Da su dobri međuljudski odnosi i sloga dokaz da se sve može postići, pokazuje i obnova pravoslavne kapele u maglajskoj mjesnoj zajednici Radojčići, koju su zajedno gradili i izgradili komšije Srbi, Bošnjaci i Hrvati.

U zaseoku Crnojevići žive Srbi koji su povratnici u rodni kraj, a u obnovi kapele su im, nakon uređenja mjesnog groblja, pomogle komšije iz susjednih sela, i to Hrvati i Bošnjaci, koji su takođe povratnici.

Novca nisu imali, pa su zasukali rukave kako bi zajedno izgradili kapelu koja će pravoslavnim vjernicima u ovom mjestu mnogo značiti.

Marinko Kelavić, predsjednik Mjesne zajednice Radojčići, priča da ovu mjesnu zajednicu čine tri sela.

“U Galovcu žive Hrvati, u Strupini Hrvati i Bošnjaci, a u Radojčićima Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Ovdje je, nažalost, ratovao svako protiv svakog, ali, evo, mi pokazujemo koliko smo vezani jedni za druge, te da pored svega želimo živjeti zajedno i pomagati jedni drugima”, kazao je Kelavić.

Prema njegovim riječima, kapela je počela da se gradi još 90-ih godina prošlog vijeka.

“Pomoć nam je bila potrebna jer smo svojim snagama radili i nismo imali novca da platimo radnike. Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Vlade ZDK uplatio je sredstva za kupovinu građevinskog materijala za krovnu konstrukciju i betoniranje donje ploče i trotoara, a imali smo i donatora za crijep, prozore i vrata. Cilj je bio da završimo kapelu prije pravoslavnog Božića i uspjeli smo da to učinimo. Komšije su složno radile kako bi ona bila završena. Htjeli smo da našim povratnicima pravoslavne vjeroispovijesti na ovaj način bar malo uljepšamo božićne praznike”, istakao je Kelavić.

Kazao je da stanovnici ove mjesne zajednice u svim akcijama jedni drugima izlaze u susret i pomažu koliko su u mogućnosti.

“Ovdje se jako teško živi. Srbi povratnici su veoma zapostavljeni, tako da je trenutno jedini način da budemo složni i pomažemo jedni drugima. Ja želim da te odnose unaprijedim na još veću razinu, a to je upravo kroz ovo što radimo. Apelujem na sve institucije i dobre ljude da pomognu povratnicima jer je njima zaista teško opstati i živjeti ovdje”, naglasio je Kelavić i dodao da ova mjesna zajednica broji oko 800 stanovnika.

Ivan Lukić, mještanin Radojčića, naveo je da se radila kapela, ograda i slične stvari.

“Nisam fizički učestvovao u gradnji, ali sam pomagao na druge načine koliko sam mogao. Radojčići jesu povratničko naselje, ali se kod nas održavaju dobri međuljudski odnosi. Pomažemo se u svakakvim situacijama, a do sada nije bilo nikakvih problema”, zaključio je Lukić.

“Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili vlade SAD.”(Izvor: Nezavnise novine)