Posadite paradajz na terasi, evo kako da imate bogat urod: Ne zauzima mnogo prostora, a donosi mnogo plodova

Zanimljivosti

Posadite paradajz na terasi, evo kako da imate bogat urod: Ne zauzima mnogo prostora, a donosi mnogo plodova

Idealno vrijeme za sadnju paradajza je kraj aprila i početak maja.

Ako još uvijek nemate ideju kako da ukrasite svoju terasu, razmislite o tome da spojite i lijepo i korisno. Umjesto veće ukrasne biljke zasadite paradajz. Važno je samo da odaberete dio na terasi koji je makar šest sati dnevno obasjan suncem. Idealno vrijeme za sadnju paradajza je upravo sad – kraj aprila i početak maja.

Možete da nabavite rasad ili da ga uzgojite iz semena, bitno je da odaberete vrstu koja je niska – onu koja ne raste više od 90-120 cm.

Važno je da uzmete veliku saksiju kako bi paradajz imao prostora, stručnjaci savjetuju da ima čak 75 litara, ali i obavezne rupe i tacnu kako bi se cijedio višak vode od zalivanja. Kako bi paradajz uspio prije nego što stavite sadnicu u saksiju, u zemlju dodajte:

– ½ šolje đubriva koje više ima fosfora
– Malo izdrobljenih ljuski od jaja

Iskusni baštovani savjetuju da biljku zalijemo jednom, sačekamo da prođe 10 minuta i postupak ponovaljamo sve dok se voda ne pojavi na tacni. Takođe je jako važno da zalivamo korijen, ali ne i lišće. Ako ste izabrali neku višu sortu paradajza, postavite štap na koji ćete vezivati stabljiku kako se ne bi polomila. (novi.ba)