Evo kako da imate najšareniju baštu ili balkon: Uz par trikova i savjeta, vaše cvijeće i biljke rašće kao iz vode

Zanimljivosti

Evo kako da imate najšareniju baštu ili balkon: Uz par trikova i savjeta, vaše cvijeće i biljke rašće kao iz vode

Otkrivamo vam najpraktičnije i najefikasnije savete za negu biljaka.

Mladim biljkama, pogotovo saksijskim, treba malo pomoći da dosegnu svoj puni potencijal. Uz ove sastojke omogućite im da godinama rastu i cvjetaju u vašem domu.

Soda bikarbona
Soba bikarbona preventivno štiti lišće biljaka, ali i nakon što je biljka zaražena.

Pomiješajte kašiku sode bikarbone sa četiri litra vode i dodajte pola kašičice tečnog sapuna. Bocom s raspršivačem poprskajte po listovima i suzbićete plijesan, gljivice i ostale parazite.

Osim što nećete morati da trošite novac na skupe pesticide, uništićete štetočine bez da uništavate i tlo. Takođe, djeca i ljubimci neće biti u opasnosti. Ali neke biljke su osjetljivije, pa rastvor prvo isprobajte na dijelu lista.

Kora od banane
Zbog aminokiselina koje podstiču rast, čišćenje korom od banane je biljkama svojevrsni kozmetički tretman s hranjivom kremom.

Destilisana voda
Čišćenje listova od prašine iziskuje posebnu pažnju jer različiti tipovi biljaka različito reaguju na određene metode. Nećete pogriješiti ako što češće poprskate biljke raspršivačem – idealno kišnicom ili destilisanom vodom. Hemikalije iz vodovoda uglavnom nisu dobre za biljke, pogotovo za mlade.

Za biljke s mekanim listovima (bršljen, filadendron i geranije) poprskajte vodu po lišću triput nedeljno, obavezno i s donje strane listova.

Čaj ili kafa
Biljke se hrane i preko korena, pa će oživjeti ako ih zalivate vodom u koju ste dodali malo mineralne vode, kesicu čaja ili talog od kafe, a obožavaju i ustajalo pivo. Mešavinom vode i piva u razmjeri 1:1 možete da ih perete, ali i zalivate.

Nemasno mlijeko
Biljke dobro reaguju ako pri čišćenju u vodu dodate manju količinu nemasnog mlijeka. Tom mješavinom operite pojedinačno svaki list s obe strane. Voda s mlekom će listovima dati blistavi sjaj i istovremeno otjerati parazite. Mlijeko mora da bude nemasno jer u suprotnom zapušava pore listova, piše Stil.Kurir. (novi.ba)