Bolna Ispovest Gastarbajtera Iz Srbije: “Ostaće Vila Kao Uspomena Na Jednog Tatu I Mamu A U Vili Novi Vlasnik, Onaj Koji Nije Iz Srbije Mrdnuo”

Region

Bolna Ispovest Gastarbajtera Iz Srbije: “Ostaće Vila Kao Uspomena Na Jednog Tatu I Mamu A U Vili Novi Vlasnik, Onaj Koji Nije Iz Srbije Mrdnuo”

Odlazak u inostranstvo, trbuhom za kruhom, najteža je odluka koju čovek može da donese. Jer, sem što napuštaju zemlju, oni ostavljaju porodice, prijatelje i rodbinu, ne znajući da li će se ikada vratiti. Upravo zato objava jednog Srbina o načinu života “preko granice” i u Srbiji kada se dođe na odmor, rasplakala je sve one koji su pročitali njegove reči.

Na Tviteru se pojavila priča o životu i radu gastarbajtera, a za koju se ne zna ko je tačno autor, ali je zbog sadržaja postala viralna. Naime, u dužem nizu autor je naveo kako se sve što se mukom stekne u zemljama EU, nažalost, nakon smrti roditelja proda, pošto otomci retko odlučuju da se vrate i nastave svoj život u Srbiji.

Gorak hleb gastarbajsterski
“Kreneš iz Srbije u potrazi za boljim životom i skrasiš se negde na zapadu. Pre polaska istreseš svu ljutinu na Srbiju zbog svog odlaska tek toliko da bi ti bilo lakše da odeš. Tamo na zapadu skrasiš se u nekom stanu od 40-50m2, pronađeš posao 50 km daleko, ustaješ u 05.00 vraćaš se nazad u 17.00.

Plata fina ali se ne može puno trošiti jer tu si da zaradiš i da uštediš. Nema kafana, društva, pečenja i dolazaka kući posle 23.00. U krevet se ide najkasnije u 21.00. godine lete a ti to ne primetiš jer ti stanje na bankovnom računu kaže da si na pravom putu.

Vidiš kako drugi grade u onoj Srbiji na koju si bio ljut pa i ti za njima. Na zapadu radiš u Srbiji gradiš a kad gradiš onda je para uvek malo pa se mora s vremena na vreme i vikendom raditi. Plate pošteno, govora nema. Jedva čekaš 25 dana godišnjeg da odeš do domovine da završiš još nešto oko kuće i dogovoriš s majstorima nove poslove. Godišnji prođe, moraš nazad u 50m2 ali nije problem, naviklo se. Godine lete, kuća u Srbiji sve veća i lepša a tebe sve manje u istoj. Ove godine nećeš nigde ići trošak je veliki a konto se taman ispraznio.

Deca više u Srbiju i ne idu jer slabo koga tamo poznaju a i šta će u Srbiji kad su baba i deda umrli. I dalje vredno radiš jer treba šta imati kad se u penziju ode a i ta penzija vrlo brzo stigne, brže nego sto si ikad mislio. Eto te kao penzionera nazad u Srbiju u svoju vilu da konačno počneš živeti tim boljim i lepšim životom ali te malo strah jer osetiš da nešto oko srca preskače. Ostalo je još nekoliko zdravstveno neizvesnih godina a na tebi starom teret održavanja 400m2 prelepe vile.

Misliš onako da se utešiš :”Kad nisam ja uživao, uživa će barem deca”. A deca, već odrasli poslovni ljudi bez neke jake povezanosti sa Srbijom nemaju kud nego vilu staviti u oglase kada posahranjuju roditelje… Tu se i završava priča o potrazi za boljim i lepšim životom.

Tamo negde na hladnom zapadu, negde u nekim Frankfurtima, Kopenhagenima, Briselima, Berlinima, Lucernima, Ofenbahima…… Ostaće vila kao uspomena na jednog tatu i mamu a u vili novi vlasnik, onaj koji nije iz Srbije mrdnuo… “, stoji unutar viralne objave, za koju je tviteraš koji ju je i objavio, naveo da ne zna ko je autor, te da je objavu samo podelio kod sebe. (blic.rs)