Zemljotrese nije moguće predvidjeti

Region

Prije nekoliko sedmica naš portal prenio je vijest koja je nosila naslov ‘HOLANDSKI ISTRAŽIVAČ PREDVIDEO ZEMLJOTRES U TURSKOJ: Kad vidite šta je objavio pre tri dana, SLEDIĆETE SE! Pogodio TAČKU UDARA.’ koju smo preuzeli sa portala kurir.rs. Vijest je ocjenila agencija za provjeru tačnosti ‘raskrinkivanje’ kao neprovjerenu i bez konteksta objavu. Zbog toga Vam donosimo ispravku:

Zemljotrese nije moguće predvidjeti

Brojni portali i korisnici/e društvenih mreža šire tvrdnju da je izvjesni Frank Hoogerbeets nedavni potres koji je pogodio Tursku i Siriju predvidio. Promoterima/kama teorija zavjere, kao što su Semir Osmanagić i Saša Borojević, poslužila je i za “dokazivanje” raznih fantastičnih priča.

Serija zemljotresa pogodila je Tursku u ranim jutarnjim časovima 6. februara 2023. godine. Prvi zemljotres magnitude 7,8 na Richterovoj skali dogodio se u blizini grada Gaziantep. Nakon inicijalnog potresa, uslijedio je i niz naknadnih zemljotresa, od kojih je jedan imao magnitudu 7,5 po Richteru. Ovi zemljotresi razorili su i dio susjedne Sirije. Prema dosadašnjim informacijama, broj žrtava premašio je 40.000.

Odmah nakon što se zemljotres desio društvenim mrežama počele su da se šire različite teorije zavjere prema kojima su ovi potresi vještački izazvani. U analizi objavljenoj 9. februara opovrgli smo, recimo, netačne tvrdnje da su ovi zemljotresi posljedica djelovanja HAARP-a ili osveta NATO alijanse Turskoj jer je želi napustiti.

Teoretičari/ke zavjere često kao dokaz za tvrdnje da su potresi vještački izazvani pominju navodno predviđanje Holanđanina Franka Hoogerbeetsa. On je, po mišljenju nekih, “predvidio”, a po drugima “najavio” zemljotres u Turskoj samo nekoliko dana prije nego što se on desio.

Jedan od onih koji je popularizovao ovu tvrdnju u domaćem javnom prostoru jeste i Semir Osmanagić. On je u emisiji “Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem” (objavljen na YouTube kanalu FACE Televizije 17.2.2023. godine) ustvrdio da je Holanđanin najavio lokaciju i datum potresa:

Navedeno je i da je zemljotres predvidio na osnovu “kretanja planeta”. U članku se suštinski ne dovode u pitanje ni navodno predviđanje ni metoda na osnovu koje je ono napravljeno.

Članke slične onom Slobodne Dalmacije objavile su desetine drugih medija u cijeloj regiji. Među njima su eTrebinje, Objektiv (.rs), Maxportal, Svet dijaspore, Kurir, Princip, PCNEN, Alo, Sputnik, N portal, Trebinje live, Sarajevska sehara, Danas(.hr) i drugi. Neki članci sadrže formulaciju “predvidjeti”, neki “najaviti”. U jednom dijelu članaka navedeno je da je Nizozemac “navodno” ili “u neku ruku” predvidio/najavio zemljotres, a u drugom kako “Nizozemac tvrdi da je najavio/predvidio”. Značajan broj navedenih medija izvijestio je i da je Hoogerbeets svoje prognoze bazirao na osnovu “planetarne geometrije”, bez dodatnog objašnjenja ovog termina i ne dovodeći u pitanje naučnu zasnovanost njegove metode. U svim se člancima ova “najava” i “predviđanje” predstavljaju se kao šokantna informacija – bez otklona i bez ikakvih dodatnih objašnjenja ili dovođenja u pitanje bilo kojeg dijela priče.

U većini njih navodi se da je Hoogerbeets holandski ili evropski” istraživač”, “stručnjak” ili “naučnik”, odnosno da je “istraživač Instituta za praćenje geometrije nebeskih tela povezanih sa seizmičkom aktivnošću”.

Na sličan način mediji su izvještavali prenoseći sadržaj njegovih novih tweetova narednog dana (link, link, link) te nakon što je 16. februara zemljotres jačine 4,8 stepeni Richterove skale zabilježen na Krku (link, link).

NASTAVAK TAČNIH TVRDNJI MOZETE PROČITATI NA LINKU ISPOD
https://raskrinkavanje.ba/analiza/zemljotrese-nije-moguce-predvidjeti?fbclid=IwAR1PzAirW5bst5gL0LAFEJTms4ExDCApNexR7BQ6KtyaiS2tNzsq4pU7hW8

NETAČNA VIJEST KOJU SMO PRENIJELI:

HOLANDSKI ISTRAŽIVAČ PREDVIDEO ZEMLJOTRES U TURSKOJ: Kad vidite šta je objavio pre tri dana, SLEDIĆETE SE! Pogodio TAČKU UDARA

Centralni deo Turske i severozapad Sirije noćas je pogodio razoran zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale, prilikom čega je poginulo više od 500 ljudi, dok je preko 2.000 povređenih prilikom urušavanja objekata.

Istraživač Instituta za praćenje geometrije nebeskih tela povezanih sa seizmičkom aktivnošću po imenu Frank Hugerbets iz Harlema u Holandiji pre tri dana (03.02.2023.) je objavio je na svom Tviteru tvrdnju da će se u nekom trenutku dogoditi zemljotres jačine 7,5 stepeni Rihtera i to upravo na lokaciji koja je noćas bila pogođena razornim zemljotresom.

Naime, on je tada podelio na svom Tviter nalogu objavu u kojoj je naveo da će pre ili kasnije doći do zemljotresa, a potom naveo jačinu i mesto udara.

“Pre ili kasnije doći će do zemljotresa jačine M 7,5 u ovom regionu (južna centralna Turska, Jordan, Sirija, Liban)“, napisao je pre tri dana Hugerbets na svom Tviter nalogu.

Nakon zemljotresa, on se danas ponovo oglasio emotivnim rečima, te je otkrio šta uvek prethodi ovim zemljotresima, time objasnivši kako je uspeo da predvidi ovaj zemljotres.

“Moje srce je uz sve pogođene velikim zemljotresom u centralnoj Turskoj. Kao što sam ranije naveo, pre ili kasnije će se to desiti u ovom regionu, slično 115. i 526. godini. Ovim zemljotresima uvek prethodi kritična planetarna geometrija, kao što smo imali 4-5. februara“, pojasnio je Hugerbets način na koji je predvideo razoran zemljotres, koji je tokom noći odneo stotine života.

Podsetimo, snažan zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale pogodio je centralnu Tursku i severozapad Sirije rano ujutru, usmrtivši više od 500 ljudi i povredivši stotine dok su se zgrade urušile širom regiona, što je pokrenulo potragu za preživelima u ruševinama.

Potpredsednik Turske Fuat Oktaj saopštio je da je u zemljotresu poginulo 284 ljudi, a da je povređeno 2.323 osoba, pošto su vlasti premestile spasilačke timove i dopremile avione u pogođeno područje, istovremeno proglasivši “alarm četvrtog nivoa” koji poziva na međunarodnu pomoć.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je, kako je preneo Reuters, obavio telefonski razgovor sa guvernerima osam pogođenih provincija s ciljem da prikupi što više informacija o situaciji i spasilačkim naporima, navodi se u saopštenju njegove kancelarije.

Iako je tlo podrhtavalo u Siriji, zemljotres se paralelno dogodio u Libanu, jačine 4,5 pa je tlo podrhtavalo i u Jordanu, Izraelu i oblastima pod upravom Palestinske administracije. Čak se tresla i prestonica Sirije Damask. Kurir.rs