ISPROBAJTE ČAJ OD KUKURUZNE SVILE: Ovaj napitak je spas-čuva jetru, čisti krv…

Zdravlje

ISPROBAJTE ČAJ OD KUKURUZNE SVILE: Ovaj napitak je spas-čuva jetru, čisti krv…

Blagodati ovog čaja teško je sve nabrojati.

Kukuruzna svila – ljekovitost čaja i njegova priprema

Prije svega je napomena da sečaj od kukuruzne svile priprema kao samostalan tako što se jedna kafena kašika kukuruzne svile prelije sa 200 ml vode, i onda se stavi da proključa. Nakon ključanja se ostavi da čaj stoji oko 10-15 minuta nakon čega se procijedi i pije se nezaslađen tri puta dnevno, uvijek svježe pripremljen.

BLAGODATI ČAJA OD KUKURUZNE SVILE SU BROJNE, A NEKE OD NAJPOZNATIJIH U NARODNOJ MEDICINI SU U LEČENJU SLJEDEĆIH BOLESTI I STANJA:

1) kod zapaljenja mokraćne bešike – jer ima diuretski efekat i olakšava pražnjenje bešike i eliminaciju bakterija;

2) kod postojanja pijeska i/ili kamenca u mokraćnim putevima i bubrezima – jer pojačava stvaranje mokraće i mehanički eliminiše štetne materije;

3) kod gihta – koji predstavlja oboljenje koje nastaje zbog nakupljanja kristala purina u zglobovima;

4) kod postojanja menstrualnih tegoba i predmenstrualnog sindroma;

5) kod držanja dijete – čaj od kukuruzne svile pomaže mršavljenje i izbacuje višak tečnoisti iz organizma;

6) kod poremećaja krvnih sudova – prije svega kada je u pitanju upala vena, jer pomaže cirkulaciju krvi i umanjuje rizik od tromboze;

7) kod pojave anemije ili malokrvnosti – jer ima efekat da “čisti krv”, pa je značajan u slučaju mnogih krvnih oboljenja;

8) kod problema sa jetrinom funkcijom – pomaže da se jetra detoksikuje i da se njen rad ponovoi vrati u ravnotežu;

9) kod postojanja depresivnih stanja kao i u prevenciji i ublažavanju simptoma Alchajmerove bolesti.

Takođe, kukuruzna svila koristi se za vene u vidu obloga, jer ima efekat da smanjuje upalu i bol, kao i da poboljša cirkulaciju periferne krvi.

KUKURUZNA SVILA – NUSPOJAVE I NEŽELJENA DEJSTVA KOD UPOTREBE ČAJA

Kako je ranije u tekstu i nepomenuto, čaj od kukuruzne svile nema nekih poznatih i težih neželjenih reakcija po organizam. Najznačajnije su svakako alergijske reakcije kod osoba koje su preosjetljive na neki od sastojaka kukuruzne svile, ali su i one kao takve dosta rijetke.

Preporuka je takođe, i da se čaj od kukuruzne svile ne pije uveče kasno, jer može izazvati nesanicu i probleme sa spavanjem. Manje je poznato da ukoliko se kukuruzna svila ne osuši dovoljno dobro, nema nikakva lekovita svojstva, te i o tome treba voditi računa.

Upotreba čaja od kukuruzne svile u kombinaciji sa drugim biljkama:

Poznato je da se u alternativnoj medicini često spravljaju razne biljne mešavine, koje imaju efekat da pojačavaju dejstva biljaka koje su u njima sastavljene. Takav je slučaj i sa kukuruznom svilom, koja se najčešće miješa sa peršunom, zelenim čajem, rastavićem ili hajdučkom travom. Svaka od pomenutih mješavina ima neke određene blagodati i namjenu za različita stanja i oboljenja, i u nastavku teksta će o tome biti više riječi.

ČAJ OD KUKURUZNE SVILE I PERŠUNA:

Poznato je da je peršun jedan od najjačih prirodnih diuretika, pa kombinovan sa kukuruznom svilom ima još bolji efekat. Kombinacija ove dvije biljke odnosno kukuruzna svila i peršun, koji jedan drugom pojačavaju efekte najčešće pomažu kod – cistitisa; mršavljenja; eliminacije viška tečnosti iz organizma; urinarnih infekcija.

Blagodeti mješavine kukuruzne svile i peršuna u vidu čaja su poznate i kod stanja kakva su:

– kamen i pijesak u bubrezima i mokraćovodima;

– ublažavanje tegoba menstrualnog ciklusa;

– regulacija redovnosti menstruacionog ciklusa;

– ublažavanje tegoba kod postojanja sindroma iritabilnog kolona.

Kukuruzna svila i zeleni čaj:

Kombinacija kukuruzne svile i zelenog čaja, odlična je kod postojanja celulita i za mršavljenje. Naime, poznato je da je zeleni čaj bogat antioksidansima kao i kofeinom koji je odličan za borbu protiv celulita i masnih naslaga.

Kukuruzna svila ima potpomažući efekat kod ovih stanja, jer pomaže da se izbaci višak tečnosti iz organizma. Ovakva biljna mešavina je dosta značajna i za opštu detokcikaciju organizma i izbacivanje nakupljenih štetnih materija. Najzad, kukuruzna svila sa zelenim čajem, pomaže rad jetre, pročišćava krvne sudove i sprečava nastanak ateroskleroze.

Čaj od kukuruzne svile i rastavića:

Još jedna od dobro poznatih čajnih mešavina u narodnoj medicini, jeste ona sporavljena od kukuruzne svile i rastavića. Mada se rastavić smatra otrovnom biljkom, on ima veoma važna lekovita svojstva ako se upotrebljava kako treba i prema preporukama travara.

Naime, rastavić ili u narodu poznatiji kao preslica, poznat je diuretik i lek koji je pre svega važan kod tegoba sa mokraćnim putevima. Čaj od kukuruzne svile i rastavića, ima značaja u lečenju zapaljenskih stanja mokraćnih puteva i bubrega, ali pomaže i kod inflamatornih bolesti crijeva. izvor:stil.kurir