LEPA BRENA SE VEĆ 17 GODINA BORI SA OVOM BOLEŠĆU, SUMNJA DA JOJ SE VRATILA: Vrlo je opasna, a evo koji su prvi simptomi

Showbizz

LEPA BRENA SE VEĆ 17 GODINA BORI SA OVOM BOLEŠĆU, SUMNJA DA JOJ SE VRATILA: Vrlo je opasna, a evo koji su prvi simptomi

Lepa Brena se već 17 godina bori sa trombozom, koju je vrlo uspješno držala pod kontrolom. Ovog ljeta održala je veliki broj koncerata, a nedavno je promovisala i svoj brend čarapa. Međutim, sada jedna od najvećih muzičkih zvijezda na Balkanu sumnja da joj se bolest vratila.

Brena je poznata i kao neko ko veoma vodi računa o zdralju i ishrani, te u 61. godini ima savršeno vitku liniju i vrlo mladoliko izgleda. Uprkos tome, proteklih godina se suočavala sa ozbiljnim zdravstvenim problemima.

– Boba se mnogo uznemirio kad mu je Brena rekla da sumnja da se tromboza vratila. Odmah je pozvao doktora koji ju je operisao i zakazao novi pregled. Breni je rekao da ne smije da čeka ni dana i da što prije mora na kontrolu jer ne bi podneo da je izgubi – priča izvor blizak porodici, a prenosi “Paparazzo”.

Svi su svjesni da je tromboza vrlo podmukla bolest, zato je neophodno biti opreazn.

– Svjestan je on da je tromboza ozbiljna bolest i da je do sada uspjevala da je drži pod kontrolom, ali je to podmukla bolest. U sekundi može da se napravi novi tromb i da izazove haos. I sin Viktor se mnogo uplašio za nju – zaključuje izvor.

Šta je tromboza, a šta tromb?

Zgrušavanje krvi u šupljini krvnih sudova koje za posljedicu ima začepljenost krvnih sudova, naziva se trombozom. Formacija, odnosno krvni ugrušak koji se stvara procesom tromboze je tromb. Trombovi se mogu javiti i u arterijama i u venama. Najčešći su u dubokim venama.

Koji su simptomi?

Posebnih znakova za raspoznavanje nema, ali ima simptoma karakterističnih za određeno mjesto na kojem postoji krvni ugrušak.

Krvni ugrušak u srcu – praćen je bolom u grudima, ubrzanim disanjem, malaksalošću, mučninom.

Ugrušak u mozgu – izaziva slabost u rukama i nogama, probleme sa vidom, otežani govor, glavobolje, nesvjesticu.

Krvni ugrušak u plućima – prati ga oštar bol u grudima, nedostatak vazduha, ubrzan puls, znojenje.

Tromb u rukama ili nogama – javlja se iznenadni ili postepeni bol, otok, osjetljivost.

Tromb u stomaku – izaziva intenzivni bol, povraćanje, dijareju. (novi.ba)