VAŽNO ZA SVE SRČANE BOLESNIKE: 2 namirnice ne smijete jesti za večeru, ugrožavaju zdravlje srca!

Zdravlje

VAŽNO ZA SVE SRČANE BOLESNIKE: 2 namirnice ne smijete jesti za večeru, ugrožavaju zdravlje srca!

Ishrana bogata voćem i povrćem odavno se pokazala najboljom za zdravlje krvnih sudova, a ako pripremate hranu uz zdrave masti, onda ste najbliži mediteranskoj dijeti – najzdravijoj od svih. Međutim, to ne znači da morate u potpunosti da se odreknete mesa, naročito ako birate posnije varijante – piletinu, ćuretinu ili ribu.

Pri tome, pokazalo se da nije uopšte svejedno u kom delu dana se konzumiraju mesne namirnice. Nova studija je pokazala da ako ih ne koristite za večeru, smanjujete rizik od srčanih oboljenja za deset odsto.

Istraživanje je pratilo skoro 30 hiljada odraslih ispitanika, a dokazano je da je važno ne samo šta koristimo u ishrani već i kad se te namirnice koriste. Ubjedljivo najlošija pokazala se kombinacija mesa i rafinisanih šećera u večernjim časovima, a najbolje za večeru je jesti povrće, složene proteine i nezasićene masnoće.

“Prosto je nevjerovatno da je otkrivena ovako direktna veza”, istakla je dr Dana Han, iz Medicinskog centra Univerziteta u Los Anđelesu, “ali otkriće će spasiti milione života godišnje”. (novi.ba)