Aktivira se u slučaju otmice mališana: Hoće li u BiH konačno zaživjeti “Amber alert”

Zanimljivosti

Prekine se program na svim radio i TV stanicama i na svim displejima se objavi vijest o nestanku djeteta te sve informacije koje su u vezi s tim

“Amber alert” je javni alarmni sistem u slučaju nestanka djece, čije se uvođenje razmatra i u našoj zemlji. Nastao je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) 1996. godine, a ime je dobio po devetogodišnjakinji iz Teksasa Amber Hagerman, koja je kidnapirana i ubijena.

Ovaj sistem funkcionira tako što širi informacije u slučaju nestanka djeteta putem interneta, televizije, radija, bilborda, kako bi vijest doprla do što većeg broja ljudi.

Prekid aktivnosti
O značaju uvođenja ovog sistema za „Avaz“ je govorila Amela Efendić, menadžer Centra za sigurni internet u BiH, koji djeluje u okviru Međunarodnog foruma solidarnosti (MFS – EMMAUS) i daje podršku uvođenju “Amber alerta” u BiH.

– Sistem funkcionira vrlo jednostavno, od trenutka kada je dijete oteto, može ga aktivirati roditelj, komšija ili slučajni prolaznik koji je u tom trenutku primijetio otmicu. U tom trenutku se prekine program na svim radio i TV stanicama, na svim displejima na autoputevima, kao i na drugim komercijalnim displejima, širom BiH se objavi vijest o nestanku djeteta i sve informacije koje u vezi s tim. Sve policijske stanice automatski budu informirane, svi na nekoliko trenutaka prekinu svoje redovne aktivnosti i podignu uzbunu u cijeloj državi – pojasnila je Efendić.

Informacija o otmici sadrži podatke o djetetu, njegovu fotografiju, ali, ukoliko je to poznato u tom trenutku, i informacije o otmičaru te automobilu za koji se smatra da je njime otmica izvršena.

Aktivna kampanja
Efendić je naglasila da je u 98 posto slučajeva aktiviranjem ovog sistema došlo do vraćanja djece roditeljima.

– Tokom 2022. godine naša partnerska organizacija Nacionalni centar za nestalu i zlostavljanu djecu u SAD, sa kojima sarađujemo na uvođenju “Amber alerta” u BiH, imala je 1.127 djece koja su vraćena posredstvom ovog sistema – navela je Efendić.

Kada je riječ o uspostavi ovog sistema u BiH, Efendić nam je rekla da je aktivna kampanja koju su podržale policijske agencije s kojima je potpisan protokol, kao i druge institucije i organizacije, te je u tom smislu napravljen iskorak.

– Trenutno očekujemo razgovore sa zvaničnicima iz Sjedinjenih Američkih Država, jer je to vrlo uspješan sistem u SAD – kazala nam je Efendić.

Uspostavljen u Hrvatskoj
Među zemljama koje su uvele ovaj sistem je i Hrvatska, u kojoj se sistem naziva NENO alarm.

Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske pokrenulo je sistem u novembru 2022. godine, u saradnji s kompanijom “Meta”. Funkcionira tako što, ukoliko dijete nestane, Ministarstvo o tome obavijesti “Metu”, koja potom šalje upozorenje korisnicima Instagrama i Facebooka u krugu od 60 kilometara od mjesta gdje je dijete posljednji put viđeno. Izvor:  Avaz