HRANA SE LAKŠE VARI, HRANI MIŠIĆE: Ovaj NAPITAK je ČISTO ZDRAVLJE, pije se ujutru, pun je dobrih bakterija

Zdravlje

HRANA SE LAKŠE VARI, HRANI MIŠIĆE: Ovaj NAPITAK je ČISTO ZDRAVLJE, pije se ujutru, pun je dobrih bakterija

Kefir je zdrav napitak pun probiotika, zdravih kvasaca, vitamina, minerala i hranjivih sastojaka koji su korisni za zdravlje. Ali, ljekari ističu, veoma je važno u koje vrijeme ga pijete kako biste maksimalno iskoristili njegove prednosti.

Kada je najbolje da se pije kefir?

Poznato je da su fermentisani mliječni proizvodi riznica aminokiselina, odnosno proteina, koji pomažu kod pravilne igradnju mišića i tkiva u cijelom tijelu.

– Ovi sastojci su posebno potrebni djeci koja rastu i organizmima koji se oporavljaju. Za razliku od mlijeka, kefir ima veliku prednost – njegovi proteinski lanci su kraći, pa se lakše i brže vare”, objašnjavaju nutricionisti klinke Mejo.

Ljekari ističu da je kefir najbolje piti ujutru, na prazan stomak, kao i prije spavanja. U prvom slučaju poboljšava varenje, a u drugom potiskuje osjećaj gladi i preko noći “puni” crijeva korisnim bakterijama.

Za podmlađivanje tijela

Zbog činjenice da se kefir tako dobro apsorbuje i vari, možete ga piti neposredno prije spavanja. Osim toga, postoje još neki sastojci u kefiru koji su veoma korisni za zdravlje: pun je vitamina C, A, PP, D i B vitamina (B1, B2, B5, B6, B9, B12) holina i beta-karotena. Takođe, sadrži i minerale – fosfor, kalijum, bakar, hrom, kalcijum, sumpor, natrijum i tako dalje. Vitamini i minerali blagotvorno djeluju na tijelo. novi.ba