1 ZNAK NA KOŽI UKAZUJE DA JE VAŠE SRCE U LOŠEM STANJU: Obratite pažnju, ako ovo primijetite javite se doktoru

Zdravlje

1 ZNAK NA KOŽI UKAZUJE DA JE VAŠE SRCE U LOŠEM STANJU: Obratite pažnju, ako ovo primijetite javite se doktoru

Održavati vaše srce zdravim je važno, ali važno je i obraćati pažnju na znakove koji bi mogli sugerirati da baš i nije u dobrom stanju. Iako ste možda prvo pomislili na očite znakove poput bolova u prsima, ruci ili hladnom znoju, postoje neki fizički znakovi koji pokazuju da bi vaše srce moglo biti u lošem stanju.

Prema američkom Centru za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC), vaše srce bi moglo biti u opasnosti ako uočite sljedeće znakove na vašoj koži. Žute izrasline na koži zvane “ksantomi” mogu biti znak da imate povišen kolesterol.

Redovne pretrage

CDC upozorava da je održavanje niske razine LDL kolesterola pod kontrolom važan korak u očuvanju zdravlja srca, posebno u snižavanju rizika za srčani udar. Nažalost, visoka razina LDL kosterola koji je “loš kolesterol” često dolazi bez ikakvih simptoma i treba se regulirati kroz redovite pretrage krvi.

CDC ipak upozorava da se fizički znakovi visokog kolesterola mogu pojaviti na tijelu u nekim slučajevima. Neki ljudi mogu razviti žućkaste izrasline na tijelu koje se naziva ksantomima, što može upućivati na visoku razinu kolesterola u krvi.

Izrasline na koži

Prema objašnjenju bolnice Mount Sinai, ksantomi su izrasline na koži koje mogu biti velike od manje od centimetra sve do otprilike 7 centimetara. Lezije se mogu pojaviti bilo gdje na tijelu, ali najčešće ih se može vidjeti na laktovima, koljenima, rukama, nogama ili na butinama, piše BestLife. (novi.ba)