3 SIMPTOMA KOJA NAJAVLJUJU INFARKT: Javljaju se 7 dana prije, obavezno obratite pažnju

Zdravlje

3 SIMPTOMA KOJA NAJAVLJUJU INFARKT: Javljaju se 7 dana prije, obavezno obratite pažnju

Možda mislite da je nagli bol u gr*dima prvi simptom infarkta, ili naznaka da nešto nije u redu u srcem. Ali, studija koja je sprovedena nad pacijentima iz Kanade, Švajcarske i Amerike utvrdila je da su četiri simptoma mnogo češća oko sedam dana pre samog infarkta.

U istraživanju je obuhvaćeno više od hiljadu pacijenata koji su imali manje od 55 godina, i epizodu srčanih problema doživjeli su. Oko dvije trećine pacijenata bili su muškarci. Simptomi problema sa srcem bili su raznovrsni. Najveći broj pacijenata prijavio je najmanje jedan neočekivani znak upozorenja, i to u nedjelji prije nego što su doživjeli problem iz opsega akutnog sindroma.

Ovaj termin koristi se za opisivanje čitavog niza poremećaja i problema izazvanih naglim smanjenjem dotoka krvi u srce, a među njima je i infarkt. Najčešći među simptomima bili su neobičan umor i iscrpljenost, problemi sa snom, i slabost ili osjećaj neprijatnosti u ruci.

Simptome je imalo 85 odsto žena, ali nešto manje muškaraca – 72 odsto. Samo je jedna četvrtina ispitanika prijavila da je osjećala bolove u gr*dima. Studija je pokazala još jednu zanimljivu stvar, a to je da su žene većinski odmah potražile pomoć ljekara, dok se na to odlučio značajno manji procenat muškaraca.

Pročitajte i opasnu grešku koju pravi većina ljudi koji piju lijekove za pritisak! (novi.ba)