Važno za sve vozače: Ovih 12 stvari trebali biste imati u autu tokom zime

Zanimljivosti

Važno za sve vozače: Ovih 12 stvari trebali biste imati u autu tokom zime

Danas je prvi dan zime, pa iako vremenska prognoza kaže da će nas najhladnije godišnje doba pozdraviti s velikim zatopljenjem, već za sedam dana vratit će se i minusi te mogućnost leda i snijega na cestama. Zima je najnezgodnije godišnje doba za vožnju.

Ukratko zima krije mnoge opasnosti za vozače, a da biste što sigurnije prošli kroz nju preporučujemo da u automobilu uvijek imate ovih 12 stvari koje bi vas mogle spasiti ako se dogodi nešto neočekivano i olakšati vam svakodnevnu zimsku.

1. Baterijska svjetiljka

Baterijska svjetiljka mogla bi se pokazati vrlo važnom u slučaju da vas auto iznevjeri tokom noći izvan urbanih područja. Osim što s njom možete osvijetliti što želite ili trebate možete i signalizirati drugima da vam je potrebna pomoć. Jasno, i moderni mobiteli imaju svjetiljke no zašto trošiti njihovu bateriju u situaciji u kojoj vam sigurno mnogo više treba za pozive u nuždi.

2. Pijesak ili sol

Vreća pijeska ili soli za posipanje cesta trebala bi stalno biti u prtljažniku tokom zime. Zapnete li u snijegu ili na ledu, posipajte ispred i iza kotača što će poboljšati prianjanje guma i mnogo ćete se lakše izvući iz nezgodne situacije.

3. Lopata za snijeg

Ponekad zna tako jako sniježiti da oko parkiranog automobila nastanu toliki nanosi snijega da ga više ne možete pomaknuti. Lopata za snijeg ovdje je najbolje rješenje, a može biti od pomoći i kada slučajno zapnete u snijegu.

4. Strugalica za led

Ona zimi mora uvijek biti u automobilu. Svima je jasno zašto.

5. Kablovi za pokretanje auta

Zima i niske temperature su najveći neprijatelj akumulatora automobila. Čak i ako je nov veći su izgledi da će zakazati zimi nego tokom ostatka godine. Ako vam je akumulator stariji problem je još veći. Pazite da kupite odgovarajuće kablove, najjeftiniji i najtanji modeli sigurno neće pomoć kod većine dizelaša i jačih benzinaca.

6. Voda i hrana

U autu bi uvijek trebali imati nekoliko litara vode kao zalihu za najgori scenarij. Ako zapnete u snježnoj mećavi voda će vas barem spasiti od žeđi, a hrana vam dati potrebnu energiju. Najbolje je u autu imati hranu koja se neće brzo pokvariti poput energetskih pločica ili grickalica.

7. Deka/pokrivač

Deka ili priručni pokrivač neće vas samo spasiti od hladnoće ako vas automobil iznevjeri a pomoć je daleko. Korisni su i kao podloge morate li se zavući ispod automobila kako biste obavili neki priručni popravak koji će vam omogućiti da nastavite putovanje.

8. Zimska odjeća i obuća

Nije na odmet u prtljažniku imati nešto dodatne odjeće i obuće koja je prilagođena zimskim uvjetima. Nađete li se u problemima mogla bi vam biti jako korisna.

9. Punjač za mobitel

Kabel za punjenje mobitela može vas spasiti u najgorim situacijama kada vam je baterija mobitela pred “izdisajem” a vi pokušavate pomoć. Naravno ako automobil radi. Zato nije loše uz kabel imati i prijenosni punjač.

10. Osnovni alat

Može biti koristan za manje popravke na autu tokom čitave godine, no najvažniji je tokom zime kada je kvar izgledniji, a njegove posljedice mogu biti mnogo opasnije.

11. Lanci za snijeg

Čak i kada imate dobre zimske gume može doći do situacije kada one nisu dovoljne. Odgovarajući lanci dobar su dodatak u prtljažniku automobila, možda vam zaista zatrebaju.

12. Uže za vuću

Nekada je bilo dio obavezne opreme, no danas ga samo rijetki imaju u svom automobilu. Imajte ga uz sebe tokom zime, moglo bi vam pomoći da vas neko izvuče kada zapnete u snijegu ili ledu, prenosi 24sata.hr.Izvor:
Radio Sarajevo

Odgovori