POJAVILA VAM SE OVAKVA MODRICA NA TIJELU: Obratite pažnju, 1 znak otkriva da smo u velikoj OPASNOSTI

Zdravlje

POJAVILA VAM SE OVAKVA MODRICA NA TIJELU: Obratite pažnju, 1 znak otkriva da smo u velikoj OPASNOSTI

Modrice se najčešće javljaju kao posljedica jačeg udarca, a šta ih uzrokuje kada ne postoji povreda? Tada je obično riječ o nekom većem zdravstvenom problemu. Kako da razlikujete benigne modrice od “loših” i koji simptomi su znak da hitno treba da se obratite ljekaru?

Kada se modrice javljaju kao posljedica manjih povreda, tada najčešće ne postoji razlog za brigu. Međutim, nije uvijek moguće ući u trag uzroku podlivima, zato je neophodno da ih malo podrobnije ispitate… Glavna stvar je da hematom ne počinje da se povećava i da gnoji, napominju doktori. U suprotnom, to je siguran znak da vam ne neophodno stručno mišljenje

Modrice nastaju tako što ‘pukne’ krvni sud i krv se razlije ispod kože. Kada je javi, veoma je važno utvrditi zapreminu hematoma. Ako se radi o maloj površinskoj modrici, ona će nestati za 10-15 dana, samostalno ili uz pomoć lijekova koji sadrže heparin. Ako je u pitanju velika modrica sa velikom količinom krvi koja se razlila ispod kože, preporuka je da se obratite hirurgu koji će konstatovati da li se krv dalje širi ispod kože i da li modrica gnoji.

Modrice nastaju i kao posljedica proširenih vena. Ako primijetite da su vam vene istaknutije i vidljivije na tijelu, a dijelovi oko njih modri, obavezno se obratite lekaru kako bi se sprečio dalji razvoj bolesti. Takve modrice se smatraju “lošim”, a dr Dario Jocić je objasnio i kada je najbolje uraditi operaciju proširenih vena.

Ljekari ističu da pojava ovakvih modrica može da ukazuje na poremećaj koagulacije u krvim sudovima i neophodno je potražiti struičnu pomoć. Proširene vene predstavljaju veliki problem, ne samo zbog estetike, već i zbog opasnosti od stvaranja tromba.(novi.ba)

Odgovori