Ovih 5 načina pomažu da izbacite višak vode iz tijela i smanjite težinu

Zdravlje

Ovih 5 načina pomažu da izbacite višak vode iz tijela i smanjite težinu

Prije nego što se pozabavite otklanjanjem otoka, važno je da prvo otkrijete uzrok, da to nije simptom neke bolesti, već da je riječ o posledici neumerenosti u hrani ili nezdravom načinu života.

“Prvo treba da analizirate sopstveni način života. Nepravilna ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti i čest stres doprinose zadržavanju tečnosti u organizmu”, napominju ljekari i predlažu nekoliko efikasnih metoda koje pomažu kod problema sa viškom tečnosti.

Smanjite unos soli – dnevna norma za odraslu osobu je 3-4 g. Ali mora da se uzme u obzir i so koja se nalazi u supi, kobasici, siru i drugim proizvodima i gotovim jelima.

Zato je bolje držati se principa – što manje to bolje.

Smanjite količinu šećera – slatki deserti takođe mogu da izazovu otok. Šećer podiže nivo glukoze u krvi, izazivajući oslobađanje insulina, a koji zadržava vodu. Zato ako uveče pojedete tortu, sljedećeg jutra ćete biti teži.

Krećite se više – zbog čestog sjedenja može da se pojavi otok nogu.

Da biste to izbjegli, svaki dan odvojite vrijeme za trening, trčanje, hodanje, čučnjeve…

Pijte vodu u optimalnoj količini – voda ne dovodi do nakupljanja tečnosti, već, naprotiv. Stručnjaci napominju da dehidracija izaziva oticanje.

Izbjegavajte stres – ovaj savet je najteže poslušati.

Međutim, kortizol, hormon stresa, zadržava vodu u tijelu, sprječavajući gubitak težine. Njegov višak negativno utiče na zdravlje (Narodnamuzikauzivo.com)

Odgovori