UPALA GRLA OPASNIJA NEGO IKAD, NAROČITO ZA DJECU: Ako imate ove simptome, morate da se čuvate i od drugih bolesti

Zdravlje

UPALA GRLA OPASNIJA NEGO IKAD, NAROČITO ZA DJECU: Ako imate ove simptome, morate da se čuvate i od drugih bolesti

Poslije ko,vida se promijenio način širenja respiratornih infekcija. Streptokoke tipa A su izuzetno opasne ako se ukrste sa još nekom zaraznom bolešću, malim boginjama ili upalom pluća.

Pandemija ko,rona virusa je izmijenila uobičajene obrasce širenja infektivnih bolesti tokom jeseni i zime, a pojavile su se i nove, rizične mješavine zaraza. Infekcija streptokokama tipa A koje izazivaju upalu grla je, na primjer, u Velikoj Britaniji pet puta raširenija nego prije ko,vida.

Simptomi ove bolesti veoma podsjećaju na grip, pa tako oboleli ima visoku temperaturu i bolove u mišićima i zglobovima. Dolazi i do oticanja limfnih čvorova, a karakterističan je i bol u grlu i upala krajnika.

Uz to, javlja se mučnina, nagon za povraćanjem, a koža postaje hrapava na dodir i primijećuje se osip. Infekcija streptokokama tipa A se širi bliskim kontaktom sa obolelom osobom, opasno je kad osoba kašlje ili kija, ali je moguće i da nema nikakvih simptoma, a ipak bude zarazna.

Svi koji su bili uz pacijenta trebalo bi da izbjegavaju kontakte sa djecom i osjetljivim osobama u narednih 24 sata. Pod posebnim rizikom su oni sa oslabljenim imunitetom, kao i već prethodno inficirani nekom drugom zarazom. Antibiotici, najčeće, donose potpuno izliječenje, ali se u rjeđim slučajevima bakterija vraća i može dovesti do upale pluća ili infekcije sa fatalnim ishodom. U Velikoj Britaniji, svi smrtni slučajevi ove sezone su bili na dječijem uzrastu.

Istraživači još nisu u potpunosti razjasnili vezu između streptokoke tipa A i drugih infektivnih bolesti, kao što su, na primjer, male boginje. Događa se da oboljeli od jedne bude osjetljiviji na drugu bolest. Tako, recimo, pneumokok u nosu dovodi do jake upale pluća samo zato što je nastupila i neka druga infekcija.

Činjenica da su se ranije infekcije streptokokom tipa A obično širile u kasno proljeće ili rano ljeto, tek kad prođe talas malih boginja. Sada to više nije slučaj, što nalaže poseban oprez u slučaju bilo koje respiratorne infekcije. Tekst: Lepa&Srećna

Odgovori