ŽIVOTNA PRIČA VELIKOG JUGOSLAVENSKOG GLUMCA: Ostao bez oca, a zbog neimaštine majka nije mogla da brine o njemu, PROŠAO JE I URADIO MNOGO U SVOM ŽIVOTU

Zanimljivosti

Mustafa Nadarević proslavio se ulogom Izeta Fazlinovića u popularnoj seriji “Lud, zbunjen, normalan”, gdje je humorom i nesvakidašnjim situacijama mamio brojne osmijehe vijernih gledalaca.

Mustafa Nadarević nažalost preminuo je 22. novembra 2020. godine u 77. godini nakon duge i teške bolesti. Iza sebe je ostavio oko 150 pozorišnih uloga, snimio više od 60 filmova, drama i TV serija sa najvećim rediteljima jugoslovenskog filma. Njegov talenat je mnogo puta nagrađen brojnim priznanjima, a nažalost nije dočekao da upozna svoju unuku kojoj su ponosni roditelji dali ime Rumi.

Ipak, koliko god da je uspjeha imao u svijetu glume, njegov privatni život ostao je obilježen strašnim tragedijama, a sve je počelo sa njegovim roditeljima, Mehmedom i Asjom. Priča Mehmeda i Asje Nadarević nije imala srećan početak, jer su se želji da se vjenčaju oštro protivili njihovi roditelji. Kada su ipak odlučili da se vjenčaju, Mehmed se nije pojavio.

Učinilo mu se da je dan prije Asija na korzu pogledala nekog drugog, pa se zbog silne ljubomore prvi i posljednji put napio i nije otišao na vjenčanje. Međutim, kako je Asja već bila trudna i kako ljubav uvijek pobijedi, ipak su se vjenčali i preselili u Novi Grad (Bosanski Novi). Glumac je ime dobio po majčinom ocu, Mustafi Memiću koji je umro 1941. godine.

Pet godina kasnije, 1946. godine umro je i Mustafin otac, Mehmed, a njegova majka Asja je sa 22 godine postala udovica i samohrana majka. Zbog teške materijalne situacije poslala je Mustafu na školovanje u Zagreb, a ona je ostala u Novom Gradu tražeći posao. Osam godina je živio sa bakom i dedom u Zagrebu gdje je završio prvi razred osnovne škole.

Pošto je majka uspjela da se zaposli, vratio se u Novi Grad gdje je završio osnovnu školu. Njegovi baka i deda su iz Zagreba preselili u Rijeku, pa je i Mustafa Gimnaziju završio u tom gradu. S obzirom da je već u djetinjstvu pokazao talenat za glumu, Mustafa je iz Rijeke preselio u Zagreb kako bi završio Akademiju dramskih umjetosti.

Mustafa je iza sebe ostavio ćerku Nanu koja mu je s izabranikom podarila unuku. /Izvor: Novi.ba/

Odgovori