JEO SAM MANDARINE SVAKI DAN: EVO ŠTA MI SE DESILO SA ORGANIZMOM

Zdravlje

JEO SAM MANDARINE SVAKI DAN: EVO ŠTA MI SE DESILO SA ORGANIZMOM

Prenosimo vam iskustvo jednog čitaoca koji je jelo mandarine svaki dan i prenio to kako one utiču na organizam.

Mandarina za vitku liniju

Kao idealna namirnica za jačanje imuniteta i vitku liniju preporučuje se i mandarina koja je sastavom slična narandži: obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijumom, a tu su i vitamini B grupe, te kalcijum, magnezijum, cink, bakar i gvožđe.

Snižava loš holesterol

Istraživanja su pokazala da koža mandarina sadrži hranljiva jedinjenja koja efikasno snižavaju “loš holesterol”, objavljeno je u časopisu Diabetes.

Sprječava gojaznost

Naučnici sa Unoverziteta „Western Ontario“ otkrili su da hranljiva materija skrivena u mandarinama sprječava gojaznost, nudi zaštitu od dijabetesa tipa 2 i ateroskleroze. Riječ je o bolestima koje su odgovorne za pojavu srčanog, ali i moždanog udara.

Idealne za pripremu obroka

Mandarina je namirnica koju možete koristiti i u raznim jelima, pogotovo svježim voćnim salatama. Sok mandarine možete da koristite i u pripremi jela od tjestenine kao i u pripremi kolača. Isto tako, sok mandarine možete da koristite i u pripremi jela s piletinom ili ribom.

Može i na kožu

Od mandarina možete da napravite i masku za lice za zdraviji i blistaviji izgled kože. Uzmite 4 kriške madnarine, odstranite sjemenke i izmiksajte u blenderu sa kašikom jogurta i kašikom meda. Nanesite na lice i vrat i ostavite da djeluje 10 do 20 minuta. Dobro operite lice, a masku možete da koristite dva puta sedmično ako imate masnu kožu ili jednom sedmično ako imate suhu i normalnu kožu.

Popravlja raspoloženje

Vjerovali ili ne, mandarine mogu da poprave vaše raspoloženje, tvrde iz Klinike „Mayo“. Miris mandarine pomaže kod stresa, depresije i teskobe. Ako imate loš dan i želite da se osjećate opuštenije, pokušajte s mandarinama!

Teže mandarine su bolje

Kod kupovine mandarina birajte one teže jer sadrže više vode i soka, prenose mediji. Kako ne bi izgubile vrijedne nutrijente, mandarine držite podalje od direktnog svjetla. Konzumirajte ih svakako u roku od sedam dana od dana kupovine. hayat.ba

Odgovori