ZNATE LI KOJU FUNKCIJU IMA RUPA NA LAVABOU? Mnogi ne znaju za ovo, ima ih više i veoma su značajne

Zanimljivosti

ZNATE LI KOJU FUNKCIJU IMA RUPA NA LAVABOU? Mnogi ne znaju za ovo, ima ih više i veoma su značajne

Da li biste mogli da zamislite dan bez korišćenja lavaboa? Teško! Ne bismo ni mi, pogotovo jer on doslovno služi za obavljanje osnovne i lične higijene. Većina ljudi, čim ustane, ode u kupatilo kako bi se umila, a vodu, naravno, koristi iz česme koja se nalazi iznad lavaboa.

I sigurno ste nekada primijetili da ispod česme, a na samom lavabou postoji rupa, a verovatno ste se više puta i zapitali čemu ona zapravo služi. Naravno da se rupa na lavabou ne nalazi tu slučajno, štaviše, ona zapravo ima dvije važne namjene.

Štiti od prelivanja vode

Kada želimo da napunimo lavabo (ili, recimo, kadu) da bismo ga zapušili, svi koristimo namenske zatvarače. Ukoliko se desi da zaboravimo da voda teče, višak tečnosti dospeće u tu rupu koja treba da spreči da dođe do curenja vode po stanu. Ali, ne smete se previše opuštati – ukoliko je riječ o većoj količini vode ili jačem mlazu, poplava može biti samo malo odložena.

Ubrzava protok vode kroz odvod

Druga namjena koju rupa na lavabou ima jeste propuštanje vazduha. Upravo ovaj otvor pomaže da višak vazduha izađe iz odvoda, a samim tim poboljšava i njegovu funkciju. Kada ovaj otvor ne bi postojao, voda bi oticala znatno sporije. Sigurno ste primijetili i da, kada pretjerate sa deterdžentom, višak sapunice izlazi upravo kroz ovu rupu. Zapravo se tu nalazi višak vazduha koji ne treba da dospe u odvod.

S obzirom na to da se i u njemu mogu gomilati prljavštine i nečistoće, najbolje bi bilo da ovaj otvor, koji stoji iznad slivnika, povremeno pročistimo, prenosi Espreso novi.ba

Odgovori