Zašto se telefoni brže prazne tokom zime? EVO ŠTA TREBATE URADITI

Region

Zašto se telefoni brže prazne tokom zime? EVO ŠTA TREBATE URADITI

Unutar naših telefona nalaze se litijum-jonske baterije koje možemo vidjeti i u mnogim drugim elektronskim uređajima poput igračaka, bežičnih slušalica, bežičnih alata, kuhinjskih aparata, ali i u električnim vozilima ili sistemima za skladištenje električne energije. Baterije, baš kao i ljudi, najbolje funkcionišu na sobnoj temperaturi, pa izlaganje temperaturama koje su ispod ili iznad 20° C može osetno uticati na njihove performanse, a samim tim i na autonomiju naših uređaja. Dakle, ukoliko vam se čini da baterija vašeg telefona traje kraće ovih dana, ne brinite, niste jedini, piše Mondo.rs.

Iako je sobna temperatura idealna za funkcionisanje baterije, mnogi proizvođači reklamiraju njene specifikacije u uslovima od 27° C, jer pri većim temperaturama, baterije funkcionišu bolje. U takvim uslovima se lakše odvija hemijska reakcija unutar njih, a rezultat je veća voltaža i kapacitet. Ipak, ne kaže se bez razloga da su najveći neprijatelji baterija vijreme i temperatura – šta god vi radili, one će vremenom degradirati, a brzina tog procesa zavisi od učestalosti upotrebe pri višim temperaturama. Tako će baterija koja se često upotrebljava pri temperaturi od 30° C imati 20% kraći životni vek, dok je pri čestoj upotrebi na 40° C, njen životni vek kraći za 40% nego što je to slučaj sa upotrebnom na sobnoj temperaturi.

S druge strane, ukoliko se baterije upotrebljavaju na nižim temperaturama, one gube svoju voltažu i kapacitet. Ovo najbolje znaju vozači električnih automobila, jer njihova vozila tokom zime imaju manji domet, ali ne samo zato što troše dodatnu energiju na zagrevanje kabine, već i zato što se u ovim uslovima povećava otpor unutar samih baterija. Pri ekstremnim temperaturama od -20° C, litijum-jonske baterije mogu da izgube oko 50% svog kapaciteta.

Dakle, iako narodski kažemo da se naši telefoni brže prazne, nije u pitanju veća potrošnja energije, već manji kapacitet baterije. Srećom, ovo smanjenje kapaciteta nije trajno, već će se ponovo povećati kada zagrijete svoj uređaj. Zbog toga se preporučuje da tokom hladnih dana držite telefon u unutrašnjem džepu svoje jakne i upotrebljavate ga što manje na hladnoći ukoliko vam je autonomija bitan faktor.

Srećom, osim smanjenog kapaciteta, odnosno manje autonomije baterije na hladom, prosječan korisnik telefona nije u opasnosti da trajno ošteti svoju bateriju u ovakvim uslovima. Mnoge druge komponente naših uređaja će mnogo ranije krenuti da prave probleme nego što je to slučaj sa baterijom, a kako su današnji telefoni pametni, svakako će onemogućiti dalju upotrebu uređaja ako procene da to može dovesti do kvara.

Ipak, ono što hoće oštetiti bateriju i što se ne preporučuje da radite tokom zime jeste da svoj uređaj punite napolju ili u hladnim prostorijama. Iako se litijum-jonske baterije mogu bezbijedno puniti u temperaturnom opsegu od 5° C i 45° C, punjenje na nižim temperaturama će zbog porasta otpora trajati duže i može izazvati trajnu degradaciju performansi. novi.ba

Odgovori