AMERIČKI SENATORI UPOZORILI KINU: Ovo bi moglo nanijeti ogromnu štetu američko-kineskim odnosima

Region

AMERIČKI SENATORI UPOZORILI KINU: Ovo bi moglo nanijeti ogromnu štetu američko-kineskim odnosima

Dvostranačka skupina od više od 40 američkih senatora upozorila je jučer Kinu da bi bilo kakvo nasilno gušenje tamošnjih prosvjeda nanijelo “iznimnu štetu” američko-kineskim odnosima. Četrdeset i dva senatora, predvođena demokratima Danom Sullivanom i Jeffom Merkleyem te republikancima Mitchom McConnellom i Toddom Youngom, u pismu veleposlaniku Kine u Washingtonu Qin Gangu rekli su da vrlo pažljivo prate prosvjede u Kini, prenosi Hina.

“Najoštrije upozoravamo KPK da više ne poduzima nasilno gušenje miroljubivih prosvjeda”

U pismu je istaknuto nasilno gušenje studentskih prosvjednika u Pekingu 1989. godine, za koje su rekli da je ubilo stotine, ako ne i tisuće ljudi.

“Najoštrije upozoravamo KPK da više ne poduzima nasilno gušenje miroljubivih kineskih prosvjednika koji jednostavno žele više slobode. Ako se to dogodi, vjerujemo da će biti ozbiljnih posljedica za odnose SAD-a i Kine uzrokujući im iznimnu štetu”, stoji u pismu.

Kinu su posljednjih dana potresli rasprostranjeni prosvjedi protiv najstrožih karantenskih protokola za covid-19 na svijetu, što predstavlja javni prkos bez presedana otkako je predsjednik Xi Jinping preuzeo vlast 2012.
Prije tri desetljeća, nakon gušenja prosvjeda na Trgu Tiananmen, Sjedinjene Države i mnoge zapadne vlade uvele su sankcije protiv Kine zbog ubojstava.

Prošle su godine Sjedinjene Države, Europska unija, Britanija i Kanada uvele sankcije kineskim dužnosnicima zbog navodnog kršenja ljudskih prava u kineskoj regiji Xinjiang, što je Washington nazvao genocidom nad manjinskim muslimanima.

U ponedjeljak je Bijela kuća rekla kako podupire pravo ljudi na miran prosvjed u Kini, ali nije kritizirala Peking. Oprezna reakcija demokratske administracije izazvala je kritike republikanaca, ali neki su analitičari ocijenili da je to bio ispravan pristup s obzirom na nestabilne odnose SAD-a i Kine, ali i zbog kineskog narativa koji optužuje “strane sile” da stoje iza konflikta. novi.ba

Odgovori