IDEALNA NAMIRNICA ZA ZIMSKE DANE: Ovo je vaše tajno oružje protiv holesterola, karcinoma i srčanih bolesti

Zdravlje

IDEALNA NAMIRNICA ZA ZIMSKE DANE: Ovo je vaše tajno oružje protiv holesterola, karcinoma i srčanih bolesti

Kiseli kupus, kao i sva fermentisana hrana, pruža brojna ljekovita svojstva i pospješuje cjelokupno zdravlje. Ovo su neke stvari koje, pak, možda još uvijek ne znate o kiselom kupusu: Jedan od najboljih načina da ojačate imunitet je da unosite dosta vitamina C kojeg kiseli kupus ima na pretek. Takođe podržava proizvodnju kolagena i bijelih krvnih ćelija, kao i regeneraciju ćelija.

Umiruje upalu – Sadrži dosta antioksidanata koji su antiupalni agensi, stoga njihova konzumacija spriječava upalu i liječi upaljene dijelove tijela.

Poboljšava energiju – Kiseli kupus takođe sadrži dosta gvožđa, stoga povećava energiju i pospješuje metabolizam i cirkulaciju, te spriječava glavobolju, anemiju i iscrpljenost.

Jača kosti – Kiseli kupus je bogat vitaminom K koji pomaže prilikom stvaranja proteina koji reguliše mineralizaciju kostiju i samim tim sprečava osteoporozu.

Pospješuje probavu – Velike količine vlakana pomažu prilikom probave, promovišu mršavljenje i zdravlje digestivnog trakta.

Kiseli kupus pospješuje funkciju crijeva i spriječava grčeve u stomaku, konstipaciju i nadimanje. Redovnim konzumiranjem se mogu spriječiti ozbiljni zdravstveni problemi poput karcinoma želuca ili debelog crijeva.

Poboljšava zdravlje kože i vid – Visoki nivoi vitamina A u voj namirnici održavaju zdravlje kože pospješuju vid, te smanjuju rizik od katarakti i makularne degeneracije, kao i pojave bora i crvenila na koži.

Spriječava rak – Brojne studije su pokazale da je kiseli kupus pun antioksidanata koji spriječavaju štetu od strane slobodnih radikala, koja predstavlja glavni uzrok razvoja kancerogenih ćelija. Izvor: webtribune

Odgovori