LOŠA STRANA VLAŽNIH MARAMICA: Ove predmete možete trajno da oštetite

Zanimljivosti

LOŠA STRANA VLAŽNIH MARAMICA: Ove predmete možete trajno da oštetite

Vlažne maramice nam često mogu pomoći da na jednostavan način obrišemo različite površine, ali treba biti oprezan s dezinfekcijskim maramicama koje sadrže alkohol. Ako ih koristimo za brisanje površina koje loše reaguju na alkohol, rizikujemo da trajno oštetimo takve površine.

Ako se vaša omiljena kožna torba zaprlja ili ste nešto prosuli po komadu namještaja presvučenog kožom, možda mislite da je najbrži način da obrišete površinu vlažnom maramicom, ali to može trajno oštetiti kožu. Umjesto toga, nabavite sredstvo za čišćenje kože ili, za prvu pomoć, nježno istrljajte to područje sapunom i vodom.

Naočale

Ne treba brisati naočare vlažnim maramicama, jer one vremenom mogu ukloniti zaštitni sloj sa površine stakla. Očistite ih krpom i sredstvom za čišćenje.

Biserni nakit

Brisanje bisernih ogrlica ili sličnog nakita dezinfekcijskim maramicama uopće nije dobra ideja. Amonijak, koji je uobičajeni sastojak ovih maramica, može oštetiti osjetljive bisere, uzrokujući da izgube sjaj.

Ekran na dodir

Da, otisci prstiju su svuda po vašem telefonu, tabletu i drugim uređajima, ali nemojte ih brisati vlažnim maramicama. Može se dogoditi da jedan dio ekrana postane trajno zamagljen. Bolje rješenje je korištenje krpe za naočale ili nekog alata za ekran osjetljiv na dodir.

Tepih

Tepisi mogu biti prilično osjetljivi i ne treba ih prati nikakvim sredstvima. Ako nešto prospete po čitavom tepihu, bolje je ne posezati za vlažnom maramicom, jer može oštetiti područje. Umjesto toga, isperite običnom vodom i kvalitetnim sredstvom za čišćenje tepiha. novi.ba

Odgovori