ŠTA URADITI KAD SE MAŠINA ZA VEŠ TRESE I PRAVI BUKU: Ovaj problem možete sami riješiti

Zanimljivosti

ŠTA URADITI KAD SE MAŠINA ZA VEŠ TRESE I PRAVI BUKU: Ovaj problem možete sami riješiti

Često problem koji uzrokuje ovu vibraciju zahtijeva jednostavno rješenje

Kada vaša perilica rublja uđe u ciklus centrifuge kako bi uklonila vodu iz rublja, obično čujte buku i laganu vibraciju. Ovo je normalan dio procesa pranja vaše odjeće. Međutim, kada stroj počne snažno vibrirati i tresti se te proizvodi glasne zvukove, to je problem koji može oštetiti vaš stroj ili podove. Često problem koji uzrokuje ovu vibraciju zahtijeva jednostavno rješenje. Sljedeći nekoliko savjeta da sami dijagnosticirate i popravite svoj stroj pomoći će vam da se brzo vratite pranju rublja.

Neuravnoteženo opterećenje

Najbolji način da utvrdite uzrok podrhtavanja i vibracija u mašine je da počnete s jednostavnim stvarima. Kada mašina vibrira, to je zato što bubanj iznutra vrti teret velikom brzinom. Gravitacijska sila na teret gura odjeću na vanjsku stranu bubnja, koja zatim gura mašinu. Ako je većina tereta na jednoj strani mašine, to izbacuje stroj iz ravnoteže tijekom ciklusa centrifuge i uzrokuje da se trese.

Izbjegavajte pranje pojedinačnih predmeta ako je moguće, jer to prirodno čini opterećenje neuravnoteženim. Miješanje odjevnih predmeta različitih veličina i težine omogućuje ravnomjernu raspodjelu opterećenja. Kada je opterećenje u perilici izbalansirano, možda neće biti potrebe za popravcima.

Podešavanje nogu

Da bi ciklus centrifuge tekao glatko bez ikakvog pomicanja mašine, potrebno je da perilica stoji na ravnoj površini. Međutim, čak i ako je pod potpuno ravan, noge koje podupiru stroj možda neće biti. Srećom, ovo se lako popravlja.

Ako stroj možete čak i samo malo poljuljati naprijed-natrag kada je isključen, tada je potrebno podesiti noge. Korištenje libele na vrhu mašina pružit će najtačniji test. Ako mašina nije ravna, podignite jedinicu na blok i upotrijebite ključ za podešavanje nogu dok ne bude savršeno ravna. Općenito, noge se podižu i spuštaju okretanjem u smjeru kazaljke na satu i suprotno.

Slabi amortizeri

Vaša mašine može se tresti i vibrirati jer su amortizeri koji prigušuju energiju okretnog bubnja i ravnomjerno raspoređuju energiju po stroju slabi. Baš kao amortizeri na automobilima, oni ne traju vječno. Ovaj popravak može zahtijevati pomoć servisera, ali ako kupite ispravan zamjenski dio, možete to učiniti sami.

Pronađite pristupnu ploču, koja se obično nalazi na prednjoj strani mašine, ovisno o modelu vaše mašine. Provjerite je li jedan od četiri amortizera olabavljen na jezičcima konektora ili curi ulje oko osovine amortizera. Ako se neki olabavio, ponovno ga pričvrstite. Ako postoji ulje oko osovine amortizera, dio je vjerojatno potrebno zamijeniti. (novi.ba)

 

 

Odgovori