EVO ŠTA ZNAČE BIJELE MRLJE NA NOKTIMA I KAD TREBATE IĆI DOKTORU: Obratite pažnju na 1 znak

Zdravlje

EVO ŠTA ZNAČE BIJELE MRLJE NA NOKTIMA I KAD TREBATE IĆI DOKTORU: Obratite pažnju na 1 znak

Kao i vaša kosa i koža, i nokti se vremenom mijenjaju. Nokti su napravljeni od proteina poznatog kao alfa-keratin koji djeluje kao polimer da bi obezbijedio zaštitni sloj za kožu ispod.

Ako se desi da jedna od tih promjena budu bijele tačke, to bi mogao da bude zank da su vam nokti “preopterećeni”.

 Šta su bijele tačke na noktima?
“Bijele mrlje su definisane naslagama keratina na ploči nokta”, objašnjava Pol Džerod Frank, poznati kozmetički dermatolog iz Njujorka za Real Simple.

 Suprotno popularnom mišljenju, vjerovatno nije u pitanju nedostatak kalcijuma.

“Bijele tačke na noktima su tipično znak oštećenja ležišta nokta zbog suvoće ili trauma”, kaže dr Frank.

Ljudi koji grickaju nokte skloni su da dobiju ove bijele mrlje, kao i oni koji često imaju gel manikir koji ako se kontinuirano radi može da ošteti nokat.  Veoma rijetko će bijele tačkice biti nedostatak određenih minerala kao što su cink i kalcijum. On dodaje da neke bijele mrlje mogu biti uzrokovane autozomnim genom koji je naslijeđen, dok druge mogu ukazivati na gljivičnu infekciju ili alergijsku reakciju na sastojke akrila ili gela za manikir. Ovo posljednje će vjerovatno izgledati kao “razbacane” bijele tačke, dok bi trauma trebalo da bude jedno koncentrisano mjesto.

Kako možete da spriječite bijele mrlje na noktima?
Da bi nokti bili čisti, dr Frenk predlaže da ih održavate hidriranima, izbjegavajte grickanje i druga štetna ponašanja i pravite pauzu između manikira, posebno onih koji uključuju struganje, gelove i akrile.

Kada treba tražiti medicinsku pomoć?
Ako su vaše bijele tačke rijetke i povezane su sa povredom noktiju, nema potrebe da se obratite ljekaru. Međutim, ako je uzrok nepoznat i bijele tačke se pogoršavaju, dr Frank predlaže da posjetite dermatologa koji vam može pomoći da procijenite da li bi to moglo biti posljedica genetskog ili drugog stanja i propisati vam personalizovani plan liječenja (NovostiMagazin)

Odgovori