Apokaliptične poplave u BiH: Bujice uništile domove, prijavljeni smrtni slučajevi, spašavanje u tijeku

Region

Apokaliptične poplave u BiH: Bujice uništile domove, prijavljeni smrtni slučajevi, spašavanje u tijeku

Pomolimo se stanovnike pogođene i ugrožene poplavom!

Situacija u Jablanici postaje sve kritičnija zbog poplava koje su odsjekle mnoga naselja.

U poplavama i odronima koji su protekle noći pogodili Bosnu i Hercegovinu, smrtno je stradalo 16 osoba, dok su dvije osobe izgubile život u Fojnici, čime je ukupan broj poginulih porastao na 18. Strahuje se da bi taj broj mogao dodatno rasti.

Brojne kuće su srušene, prometnice i mostovi uništeni, a čak je oštećena i željeznička pruga. Trenutno se traži smještaj za velik broj ljudi koji su ostali bez krova nad glavom.

“Do sada je potvrđena smrt 16 osoba”, izvijestili su iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije, govoreći o žrtvama čija su tijela pronađena u Jablanici.

Ova općina pretrpjela je najteže posljedice sinoćnjih poplava. Prema medijskim izvješćima, u naselju Donja Jablanica traga se za desecima osoba, zbog čega se strahuje da bi konačan broj žrtava mogao biti znatno veći.

 

Ulice i stambeni objekti u Kiseljaku i Kreševu su poplavljeni, a trajne spasilačke akcije su u tijeku kako bi se pomoglo brojnim ljudima koji su odsječeni.

 

Službe tragaju za nestalim osobama, a građanima se savjetuje da ne izlaze iz svojih domova. Oni koji mogu pomoći pozvani su da se jave nadležnim službama.

Zavod za javno zdravstvo FBiH izdao je preporuke za sve stanovnike poplavljenih područja, koje se odnose na hranu, vodu i osobnu higijenu.

Prenosimo ključne upute.

Voda:
Zbog opasnosti od zaraznih bolesti koristite samo vodu iz kontroliranog javnog vodoopskrbnog sustava ili originalnu flaširanu vodu. Nemojte konzumirati vodu iz bunara dok se poplavna voda ne povuče i ne provede dezinfekcija. Prokuhana voda je obavezna za piće, pranje ruku, osobnu higijenu i pripremu hrane.

 

Hrana:
Hranu koja je došla u kontakt s poplavnom vodom i kvarljivu hranu koja je bila van hladnjaka duže od četiri sata bacite. Nemojte konzumirati voće i povrće iz naplavnih područja.

Osobna higijena:
Perite ruke sapunom, posebno nakon rukovanja predmetima koji su bili u kontaktu s poplavnom ili kanalizacijskom vodom. Ne koristite neprokuhanu vodu za pranje suđa, zuba, ruku ili pripremu hrane.

Objekti i sanacija:
Očistite i dezinficirajte predmete koji su bili pod vodom. Zagađene predmete koje ne možete očistiti, bacite. Prijavite oštećenja plinovoda i električnih vodova te koristite zaštitne rukavice prilikom čišćenja prostorija.

Simptomi zaraznih bolesti:
Simptomi uključuju povišenu temperaturu, bolove u trbuhu, proljev, povraćanje, osip i žutilo bjeloočnica. U slučaju pojave simptoma, odmah se obratite liječniku.

Pomolimo se stanovnike pogođene i ugrožene poplavom! (novizivot.net)